Kan de staatsschuld van 400 miljard überhaupt nog wel door Nederland worden afgelost?

Kan de staatsschuld van 400 miljard überhaupt nog wel door Nederland worden afgelost? Mijn iPhone App geeft aan dat we heel binnenkort de schuld van die omvang zullen bereiken. Maar het loopt ondertussen op met €1000,- per seconde. Komen we daar nog wel uit? Wat zou er dan moeten gebeuren / wat is ervoor nodig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is nog maar de vraag òf die staatsschuld ooit afgelost moet worden, en of dat ook werkelijk de bedoeling is. Natuurlijk is 400 miljard veel geld, en al die te betalen rente is ook wel een beetje zonde van het geld, maar er is bijna geen land ter wereld dat geen staatsschuld heeft. Als over 10 jaar de staatsschuld nog 400 miljard is, en de overheid heeft zinnige dingen met dat geleende geld gedaan, dan zullen er weinig mensen vinden, dat de overheid geen geld had moeten lenen. Zolang de overheid met geleend geld investeert in scholen, snelwegen, leefbaarheid, welzijn, en noem maar op, dan is dat lenen verstandig geweest. We leven niet in Griekenland, en het valt hier allemaal reuze mee. D.w.z. de rente is op te brengen, en we profiteren allemaal van de uitgaven die de overheid doet met geleend geld. Geld lenen hoeft niet altijd onverstandig te zijn. Er zijn bedrijven met enorme schulden, die lopen als een tierelier, en meer dan de helft van de huishoudens heeft een gigantische hypotheekschuld. Niemand die zich daar echt druk over maakt, want het aangaan van die schuld is een investering, en je hebt een prima onderpand. Zolang je keurig iedere maand je hypotheeklasten op kan brengen, en de staat lost netjes de lopende schulden af, dan is er geen probleem. Met schulden is niets mis; er is alleen maar iets mis met onbeheersbare schulden.

400 miljard komt uit op een slordige 30.000 euro per inwoner. In theorie is dat nog af te lossen (Immers, we gaan er ook vanuit dan individuen een huis kunnen aflossen wat 200K euro kost)

geld drukken.. maar dan krijg je inflatie.

Afbetalen is niet mogelijk. De economie zou anders exponentieel moeten groeien om de exponentieel groeiende rentekosten te kunnen betalen. Er komt een punt dat de staat geen nieuwe kredieten meer kan opnemen bij de banken en dan wordt het tijd voor een staatsinsolventie. Zodra de boniteits-rating van Nederland wordt verlaagd is het einde dichtbij.

Wat er voor nodig is, is een begrotingsoverschot. Zolang het begrotingstekort (rond 3 procent) groter is dan de inflatie (1 a 2 procent) blijft de schuld - ook relatief - groeien, tot groot genoegen van de banken... We zouden op dit moment, geloof het of niet, gebaat zijn bij een stevige inflatie waardoor de schuld (relatief!) kleiner wordt. Zo hebben veel landen in het verleden hun schuldproblemen opgelost en daarom was het 'linkse potverteren' twintig jaar geleden ook niet zo'n groot probleem. De 'rechtse bezuinigingstactieken' van de laatste jaren komen alleen de financiele instellingen ten goede!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100