Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is Nederland kapitalistisch?

Kapitalisme is toch dat je winst mag maken met je bedrijf, en dat er vrije markt is? Dat is toch wat wij in Nederland hebben?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
14.5K
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Vrije markt is er sowieso niet, althans niet in mijn ogen. Onder andere handelsverdragen/sancties en anti-monopolie wetgeving maken dat je niet meer van een echt vrije markt kan spreken. (Ik geef dus geen waardeoordeel over deze dingen)

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Kapitalisme is een politiek-economisch systeem dat is gebaseerd op het bezit van het productiemiddel kapitaal. Het ideaaltype van het kapitalisme heeft vier belangrijke kenmerken. Dit zijn de nadruk op het individu en privé-eigendom, het winststreven of de kapitaalaccumulatie, het marktmechanisme en de ondernemingsgewijze productie.

Ja, Nederland is kapitalistisch, net als vrijwel alle landen in de wereld. Tegenover het kapitalisme staat het communisme. Een voorbeeld van een communistisch land is Cuba.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Nederland heeft een door de overheid sterk aan banden gelegd kapitalistisch stelsel. Er is wel een vrije markt, maar de overheid wil daarin ook wat te zeggen hebben.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding