waarom zijn geuniformeerde ambtenaren nooit herkenbaar?

Ik vraag me af waarom bv. douanebeambten nooit een duidelijk nummer of ander herkenningssymbool hebben. Ik weet dat ambtenaren verplicht zijn zich te legitimeren maar heb meegemaakt en hoor dat dat in de praktijk vaak gewoon geweigerd word. Als burger is het dan lastig een klacht in te dienen als iets niet volgens de regels gaat. Waarom is dat zo?

Toegevoegd na 1 uur:
Om mij te verduidelijken voeg ik een scene uit de film "Crash"toe waar ik niet naar kan kijken zonder daarna een kwartier te hoeven bijkomen van ergernis. Weten de mensen die zomaar aangehouden worden wie de agenten zijn? Nee. Weten de agenten wie zij zijn? Ja. Kunnen die mensen op dat moment een klacht indienen? nee. Zijn dezen mensen gewapend? nee. bepalen de agenten in welke richting deze mensen kijken? ja. Kunnen deze mensen een klacht indienen? ja. maar weten die mensen tegen welke agenten? nee.
Indien de agenten een duidelijk zichtbaar nummer op de kleding zouden dragen zou de agent naar mijn mening zich
wel 2 keer bedenken de vrouw te betasten. Ik kon geen link vinden zonder reclame. Excuses daarvoor.

http://www.metacafe.com/watch/854358/thandie_newton_gets_molested_by_a_police_officer_matt_dilon_in/

Toegevoegd na 9 uur:
klaarblijkelijk een moeilijke vraag :) staat ook niet op wikipedia ofzo :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik vind jouw vraag niet echt onderbouwd. Ambtenaren zijn toch herkenbaar aan hun uniform? En bij optreden in burger is het zo dat politieagenten zich ongevraagd en zo spoedig mogelijk moeten legitimeren. Ook bij optreden in uniform kun je om een legitimatiebewijs vragen. Zolang je het niet op een treiterende manier vraagt, zullen politieambtenaren dit ook heus wel doen, tenzij de omstandigheden dit niet toelaten. En waarom zou je perse een naam of nummer moeten hebben? Als je een klacht wilt indienen volstaat een dag, datum en tijdstip, de plaats en een omschrijving van de betrokken ambtenaren en is het een fluitje van een cent voor de klachtenbehandelaar om uit te zoeken welke ambtenaren bij het voorval betrokken waren.

Hmm.. goeie vraag! Ik zou drie redenen kunnen bedenken. Ten eerste kan het redelijk duur zijn iedere agent van een nummer te geven en dit ook nog zichtbaar te maken op een uniform. Deze reden is echter niet erg sterk, omdat ik ervan uitga dat ambtenaren al een nummer hebben (hoewel dit niet zichtbaar is). De tweede reden is de bescherming van de ambtenaar. Als iedere ambtenaar een openlijk zichtbaar nummer zou dragen, kunnen kwaadwilligen daar misbruik van maken. Ze zouden altijd weten welke ambtenaar zij zien (ook als zij er niets mee te maken hebben) en ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die sommige ambtenaren het leven moeilijk willen maken. Ook niet echt een sterk argument, maar het is er wel één... De derde reden lijkt mij daarentegen beter. Een ambtenaar werkt als deel van de ambtelijke organisatie. Hij vormt als het ware een radertje in het systeem. Alles wat de ambtenaar doet, komt daardoor ook niet voor zijn eigen rekening, maar voor de organisatie waarvoor hij werkt. In de organisatie bestaan geen individuen (althans wat betreft functionele uitoefening van het werk), maar bestaan alleen delen van het systeem. Iedere ambtenaar werkt als functionaris, niet als persoon. In combinatie met de bescherming van de ambtenaar kan dit een reden zijn. Dit neemt natuurlijk niet weg, dat er soms situaties zijn, waarin het wel wenselijk is het individu te kennen (bijv. bij onbehoorlijk gedrag). In die situaties zou je identificatie kunnen vragen, maar juist in die situaties ligt dat ook moeilijk. Wat mij betreft is je idee van 'nummering' niet slecht, maar bovenstaande redenen werpen natuurlijk wel enige complicaties op. PS. Dit antwoord zal vast niet volledig zijn, maar ik heb geprobeerd mijn ideeën zo goed mogelijk uiteen te zetten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100