Waarom kan de Tweede Kamer nooit uit één partij bestaan?

Jaren geleden kreeg ik deze vraag op een proefwerk Maatschappijleer. Ik wist het antwoord destijds niet en heb het de leraar helaas niet meer gevraagd.

Inmiddels zijn we lange tijd verder maar weet nog steeds het antwoord niet!

Waarom kan de Tweede Kamer nooit uit één partij bestaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een partij heeft een bepaald gedachtegoed en zal in lijn daarvan maatregelen willen nemen, maar bij elke maatregel zullen er mensen zijn die zich gedupeerd voelen of in hun vrijheid beknot en vanuit die ontevredenen zal vanzelf een oppositiepartij ontstaan.

Dan kunnen er nooit democratische beslissingen worden genomen, omdat de leden van die ene partij in principe allemaal dezelfde mening aanhangen.

het kan wel maar het is zowat onmogelijk want elke partij heeft wel stemmers

dan heeft iedereen dezelfde mening en ontstaat er een soort van autocratie.

Er zijn altijd mensen met een afwijkende mening. In een democratisch land zullen zij een eigen partij oprichten en zo in het parlement (kunnen) komen. Alleen in een communistisch land bestaat het gehele parlement uit één partij.

In principe zou dat moeten kunnen maar in de praktijk komt dat niet voor want de neuzen van het stemgerechtigde volk staan nooit allemaal tegelijk dezelfde kant op. Er zijn altijd mensen die er anders over denken dan een ander of zelfs anders dan de grote meerderheid en dat is maar goed ook.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100