Hoe groot is de kans dat hij direct op het vliegtuig wordt gezet?

De asielaanvraag van deze persoon is afgewezen en de periode waarbinnen hij Nederland had moeten verlaten is net afgelopen. De IND wil deze week een afspraak om de uitzetting te bespreken.

Het gaat om iemand die uiteindelijk sowieso in Nederland zal mogen blijven, via huwelijksmigratie (geen schijnhuwelijk, toestemming voor huwelijk gegeven door de IND). Het vervelende is dat noch de procedure daarvoor, noch het hoger beroep van de asielaanvraag in Nederland afgewacht mogen worden. De echtelieden hebben waarschijnlijk een andere (legale) oplossing via de Europese route, maar daar zal nog een extra maand tussenzitten.

Ze willen alles volgens de regels doen en dus met de afgewezen asielzoeker naar die afspraak bij de IND. Ze hopen gedwongen uitzetting te voorkomen als ze alvast het getekende huurcontract voor een huis in het buitenland kunnen tonen en dus aannemelijk kunnen maken dat de asielzoeker het land - hoewel wat later dan verplicht - alsnog zelf zal verlaten.

Ben ik paranoïde als ik denk dat hij bij die afspraak per direct op het vliegtuig wordt gezet? Of wordt de soep toch wel zo heet gegeten? Wat is de normale procedure van de IND hiervoor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kans dat hij direct op het vliegtuig wordt gezet is niet zo groot. Normaalgesproken moet hij zich eerst melden in het uizetcentrum Ter Apel. Dan wordt er bekeken of hij inderdaad uitgezet kan worden en zo ja, wanneer. Helaas hoor je inderdaad wel eens dat het heel snel gaat. Dat ligt er ook aan of de Vreemdelingenpolitie in de gemeente waar deze persoon woont op de hoogt is, hoe coulant deze is en of er andere prioriteiten zijn. Voor de EU-route moet je aan een aantal voorwaarden voldoen en soms is het inderdaad zo dat de voorbereiding even duurt. Zelf zou ik er voor kiezen om even samen "op vakantie" over de grens te gaan totdat één en ander zo ver mogelijk geregeld is. De IND kijkt niet naar een huurcontract in het buitenland... Ookal is de grens nog geen 20 km verderop, ze zetten liever uit (en dan is de procedure om terug te komen naar NL of een ander EU-land moeilijker!). Overigens hoe schrijnend de situatie nu misschien is: de volhouder wint!!!!!!!

Bronnen:
Eigen ervaring
www.buitenlandsepartner.nl

mijn broer heeft zijn vriend ontmoet in Uzbekistan en bij zijn vriend is het 3 keer afgewezen. toch is zijn advocaat steeds weer in beroep gegaan net zo lang tot het goedgekeurd werd hij moest zich wel elke week even melden in luttelgeest . dus je hoeft niet paranoide te zijn denk ik

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100