Zijn de Eerste Kamerverkiezingen geheime verkiezingen?

Toegevoegd na 33 minuten:
Ik stel de vraag omdat ik me voor kan stellen dat een Statenlid best ‘vriendjes’ in de Eerste Kamer kan hebben, eventueel zelfs van een andere partij dan zijn eigen. Omdat er natuurlijk veel minder stemmen worden uitgebracht dan bij bijvoorbeeld de Tweede Kamerverkiezingen hebben kliekjes een veel groter effect op de uitslag. Daarom vraag ik me af of het electoraat kan zien waar ieder Statenlid op heeft gestemd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee dat zijn het niet de eerste kamer wordt alleen gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten gekozen

Bronnen:
http://www.eerstekamer.nl/begrip/eerste_ka...

Nee, dat zijn ze niet. De leden van de 1e kamer worden gekozen door de lenden van de Provinciale Staten. Toegevoegd na 19 seconden: lenden=leden

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Kamerv...

Ja, volgens artikel 53 van de grondwet: 1. De leden van beide kamers worden gekozen op de grondslag van evenredige vertegenwoordiging binnen door de wet te stellen grenzen. 2. De verkiezingen worden gehouden bij geheime stemming.

Bronnen:
http://www.denederlandsegrondwet.nl/935300...

Feitelijk zijn alle verkiezingen in Nederland geheim. Hiermee wordt namelijk bedoeld dat niemand mag meekijken bij het invullen van het stemformulier. Het is niet zo dat een Statenlid geheim moet houden op wie hij gestemd heeft. Om te voorkomen dat Statenleden op andere partijen stemmen is bij veruit alle partijen in de statuten opgenomen dat Statenleden op de lijsttrekker van de Eerste Kamer van de eigen partij stemmen. Deze afspraak is natuurlijk een 'gentlemen's agreement'. Een partij kan een Statenlid namelijk niet dwingen om een bepaalde stem uit te brengen. Dat is per wet verboden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100