Gebruiken ze in overheidsgebouwen groene of grijze stroom?

Je hoort overal dat we moeten meehelpen aan een beter klimmat, doe ze daar bij de overheid ook aan mee? Zoals bijvoorbeeld gemeentehuizen e.d. Gebruiken ze daar groene of grijze stroom, en spaarlampen of gewone lampen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Steeds meer gemeenten investeren in duurzame energie. Een paar voorbeelden: per 1 januari 2011 zijn Limburgse gemeenten overgestapt op volledig groene energie. Putten is koploper met energiezuinige verlichting. In Rotterdam wordt het gebruik van zonne-energie voor gemeentelijke gebouwen onderzocht. Op het nieuwe station komen al zonnepanelen. Zo zijn er een hoop gemeentes bezig om hun energiegebruik groener te maken

Gemeenten kunnen veelal maar erg weinig besparen op hun (kantoor) verlichting. Per slot is een spaarlamp een veredelde TL buis....kantoren worden al jaar en dat verlicht met TL. Ik ken nog geen gemeenten die hun verwarming en warmwater voorziening optimaliseren door de zeer energie zuinige warmtepompen in te zetten. Deze zou je ook nog kunnen laten werken op zonnepanelen op de daken. Overigens vereist de inzet van dit soort verwarmingen een vloer verwarming....als die er niet al ligt is ombouw zeer kostbaar. Wel kan je zomers met diezelfde installatie koelen en de warmte dus voor "hergebruik" opslaan. Wel kunnen ze zuiniger auto's voor de buitendienst inzetten. Of het klimaat erg gebaat is bij deze acties is twijfelachtig, de wereld energie reserves zijn er wel bij gebaat.

Je helpt het klimaat het beste door stroom te gebruiken die geen co2 veroorzaakt zoals stroom uit water, wind, zon of kernenergie. Daarop is echter het onderscheid grijs en groen niet gebaseerd. In vrijwel alle overheidsgebouwen worden spaarlampen of TL-lampen gebruikt.

Stroom opgewekt door windmolens is vriendelijk en onbeperkt; de windturbines zijn zeker nog niet aan de beste generatie toe. Duurzame electr. van zonne-energie is fijn maar wordt aanzienlijk duurder nu er veel vraag naar komt. ttz de tegemoetkomingen door de overheid zal drastisch worden beperkt. In België is er een boel mensen die er reeds teveel munt konden uitslaan. Zo ook voor NL. Wil je zuinig licht dan moet je overstappen op LED-verlichting. (vergelijk met flatschermen tv). Het zou goed zijn moest de overheid deze methodes op grote schaal zou toepassen.

Geen van beide. Er lopen naar een pand geen twee draadjes. Eentje met groene stroom, en eentje met grijze stroom. Stroom is een combinatie van beide.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100