Wat betekend diplomatisc/diplomatiek zijn?

Ik krijg erg vaak het woord 'diplomatiek' te zien wanneer ik een persoonlijkheidstest maak. Maar ik weet echt niet wat dat woord betekend. Ik had vaak de betekenis opgezocht maar vond nooit een normaal uitleg, kan iemand het a.u.b uitleggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je een diplomatiek antwoord geeft, betekent dat dat je de geit en de kool spaart. Je probeert dan beide partijen dichter bij elkaar te brengen zonder ze een van beiden in het harnas te jagen. Een diplomatieke houding vereist geduld, mensenkennis en inzicht in problemen.

Wie diplomatiek is, is tactvol. Heb je bijvoorbeeld kritiek op iemand, dan kan je een gesprek met die persoon diplomatiek voeren door het te beginnen met een compliment en de kritiek pas daarna te geven.

Diplomatiek , tja dat betekent dat je niet ronduit je eigen mening geeft ... als je al je eigen mening geeft, deze verpakt en tactvol bent. Het betekent dat je heel goed nadenkt over wat je zegt en vooral dat je denkt aan wat 'de ander' of 'de andere partij' begrijpt van jouw antwoord, jouw opmerking of jouw tekst bij publicaties. Het gaat er eigenlijk om dat je niet spontaan kunt of liever mag zijn omdat er consequenties [kunnen] zijn. Het is zo dat je in de diplomatie, door gebruik te maken van je netwerk met kleine stapjes je doel bereikt, achter de schermen bezig bent , zonder groot publiekelijk misbaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100