Een film wordt natuurlijk gefilmd vanuit de camera, maar dat is niet het perspectief. Het perspectief heeft te maken met wat jij als kijker wel of niet te zien krijgt en dat hangt af van hoe de hoofdpersoon of -personen worden gevolgd.
Het kan zijn dat in een film één persoon wordt gevolgd. Jij als kijker ziet dan alleen wat die persoon ook ziet en daardoor kun je (met die hoofdpersoon) op het verkeerde been worden gezet. In zo'n film gaat het vooral om de ontwikkeling van één persoon. Afhankelijk van hoeveel je "in iemands hoofd zit" in de film kan het perspectief variëren van eerste persoon tot derde (oftewel, van "ik" tot "hij").
Sommige films worden echt verteld. Soms zie je een verteller letterlijk in beeld, afgewisseld door flashbacks. Soms leidt de stem van de verteller de film in en komt aan het weer terug om een conclusie te doen. Zijn verhaal is dan vanuit het ik-perspectief, al kan wat hij vertelt weer in een ander perspectief zijn.
Als je als kijker meer weet dan de belangrijkste persoon of personen in de film, dan ga je al snel naar een alwetende vertelvorm en dito perspectief. Dat is vaak als de ontwikkeling van meerdere personages belangrijk is in de film. Denk aan romantische komedies.
Voor het begrijpen van de film, of voor de spanningsboog, kan het echter ook handig zijn om van perspectief te wisselen. Dan is het grootste deel van de film in een "ik"-perspectief, maar laat de filmmaker je als kijker bijvoorbeeld wél zien dat er iemand achter een boom staat, terwijl de hoofdpersoon dat niet weet. Dat gegeven zie je veel in horrorfilms. Of je wisselt steeds tussen twee personages, maar kijkt wel "door hun ogen".
Om te bepalen welk perspectief (vooral) is gebuikt in Zwartboek, kun je je afvragen hoeveel personen er in voorkomen. Heb je die weleens los van elkaar in verschillende scenes gezien? Ben je weleens op het verkeerde been bent gezet, omdat een personage geen volledige informatie had (en jij daardoor ook niet)? Kijk naar de belangrijkste plotontwikkeling en bepaal of jij de enige bent die het hele plaatje heeft, of dat je precies even veel of weinig weet als één van de personages. Om jezelf te helpen kun je de eerste paar scenes van de film nog eens opnieuw kijken.
Tenslotte is het belangrijker dat je uitlegt hoe je tot je antwoord bent gekomen, dan het antwoord zelf. Staar je dus niet blind op "ik" of "hij", maar leg uit hoe het verhaal verteld is. Meer informatie over perspectief kun je vinden achter de link. Succes!!