Wat is het verschil tussen Stravinsky en Strawinsky?

In mijn lesboek hebben ze het over deze namen, wat is nou het verschil tussen die twee, of is dat soms een typfout?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het gaat in beide gevallen om Igor Stravinsky. In Amsterdam hebben ze een Strawinksylaan: De Strawinskylaan is een straat in stadsdeel Zuid in Amsterdam. De laan is vernoemd naar de Russische componist Igor Stravinski (1882-1971). Je ziet zijn naam eigenlijk alleen maar met de v en niet met de w.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Igor_Stravinsky

Het wordt op beide manieren gespeld, dat is afhankelijk van de taal waarin de tekst geschreven is. Maar als het in één lesboek op verschillende manieren geschreven wordt is dat wel een beetje slordig. Tenzij er sprake is van b.v. een citaat in een andere taal.

Het is een Rus dus eigenlijk bedoel je Игорь Фёдорович Стравинский (=Igor Fjodorovitsj Stravinsky). Wij vertalen dat naar Stravinski en soms ook naar Stravinski, omdat de Russische letter een beetje tussen de V en W in klinkt. Zo wordt ook Wodka en Vodka door elkaar gebruikt. Stravinski / Strawinski: (17 juni 1882 – New York, 6 april 1971) was een van de belangrijkste componisten van de 20e eeuw. Naast componist was Stravinsky ook dirigent, vaak van zijn eigen werken. De van geboorte Russische componist verwierf in 1934 de Franse nationaliteit en werd, nadat hij zich eind jaren dertig van de 20e eeuw in de Verenigde Staten had gevestigd, in 1945 tot Amerikaan genaturaliseerd. Toegevoegd na 2 minuten: De 3e Stravinski moest dus StraWinski zijn :) Foto: Igor zelf begreep het ook altijd....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100