Hoe is het eten van de bekendste feestdagen in nederland ontstaan?

Ik doe mijn werkstuk over het eten van feestdagen en ik kan heel moeilijk informatie vinden. Weet iemand hier toevallig een antwoord op? Ik wil o.a weten waarom we pepernoten met sinterklaas, paaseieren bij Pasen en kalkoen bij kerst. Ik zou het heel fijn vinden als iemand hier een antwoord op weet. Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Over de kalkoen kon ik jammer genoeg niets vinden. Haas en eieren zijn vruchtbaarheidssymbolen. In Slavische landen zoals Polen worden eieren als zodanig gebruikt tijdens lenterituelen. De traditie van het beschilderen van eieren staat daar bekend als pisanki. Bij de kerstening van Europa werden deze symbolen opgenomen in de nieuwe christelijke religie. Lees er meer over in de bron hieronder. De gebruikelijke wijze van opdienen is dat men de pepernoten door de kamer strooit, zodat de kinderen ze kunnen opzoeken. De strooiende arm wijst terug op het oude symbool van vruchtbaarheid, op de boer die zijn akker met zaad bestrooit. Van oudsher werd dit vruchtbaarheidsritueel begin december uitgevoerd, een beetje te vergelijken met het strooien van rijst of confetti, hetgeen tegenwoordig vaak op bruiloften gebeurt. Vroeger werden de pepernoten met muntstukken gemengd, tegenwoordig met suikergoed. Het strooien met munten stamt van een oude legende waarbij de heilige Sint Nicolaas drie jonge meisjes tegenkwam, wier vader de bruidsschat niet kon betalen en zijn dochters dwong om de prostitutie in te gaan. Sint Nicolaas wierp ze toen een hoeveelheid munten toe, waarmee ze alsnog hun bruidsschat konden betalen.

(paas)eieren staan voor het nieuwe leven. Pasen was voordat het een christelijk feest werd, een feest om het begin van de lente te vieren. In de winter heb je wild wat geschoten kan worden, en dat was dan weer eens wat anders dan het gepekelde vlees. Kerst was vroeger het midwinterfeest. Misschien werd de kalkoen ook wel gegeten omdat er geen goed voedsel meer was voor hem. Toegevoegd na 3 minuten: Zoek ens rond bij de verschillende (streek)musea, en er bestaat ook een sinterklaasmuseum, vaak kunnen ze je daar meer vertellen over eten en drinken bij bepaalde gelegenheden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100