Ken jij reukwoorden?

Je zicht kent vele woorden (mooi, groot, rond etc). Het gehoor minder, maar toch (hard/zacht, melodieus, knarsend, piepend), je tast (wolllig, prikkelend enz.), de smaak ook voldoende. Maar als je probeert woorden voor de reuk te bedenken en die niet geleend zijn uit een ander zintuiggebied, dan wordt het moeilijk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Iets kan wee, kruidig, fris, muf, zurig, penetrant, kazig, notig, bedorven, zweterig of harsig ruiken en verder alle beschrijvingen met naar, maar als we hondenneuzen hadden was ons vocabulair wat ruiken betreft vast heel wat uitgebreider.

zinnenprikkelend geur water-in-de-mond-laten-lopende geur branderige geur zoete geur etc

Zoet, lekker, stinkend.. Je kan zeggen dat die eerste twee geleend zijn uit je smaakzintuig, en dat kan kloppen. Smaak en geur werken nauw samen. Als iets zoet ruikt smaakt het meestal ook zo. Toch is je reuk een soort van 'voorbode' voor de smaak. Dan weet je of je het wel of niet moet nemen.

Lekker Zoet Zuur Muf Toegevoegd op 07-05-2009 09:29:00 En ook nog: weeïg (schrijf je dat zo?) sterk

flauwe, sterke, warme, bloemige, houtige, .. Toegevoegd op 11-05-2009 08:21:30 Bouquet Dat woord hoort alleen bij ruiken, zoals het wordt gebruikt om de geur van wijn te beschrijven.

Allereerst heeft geur heel veel connecties met je smaakzin. Dus zo gek is het niet dat er paralellen tussen de twee zijn. Aangezien je tot en met een scheet aan toe min of meer "proeft". Maar goed voor de vraag is het wel leuk wat te proberen. Maar volgens mij bij nade rinzien worden we veel concreter als het om geur gaat. Je spreekt over gasgeur, benzinegeur, bloemengeur, poepgeur. Dus echte sensaties worden inderdaad niet snel vanuit geur beschreven.

lekker, weeïg, zoetig, de lieflijke geur van een roos, kamperfoelie als de avond valt, pas gemaaid gras, een vissige lucht, een kwalijke geur, lijkenlucht... hoe het komt weet ik ook niet maar ik moet ineens denken aan het boek 'Het Parfum' van Patrick Süskind... een olfactorische roman... lees dat boek maar eens en ontdek een neusprikkelende wereld...

Aromatisch.

Kijk voor het allerbest antwoord op deze vraag eens de film ' Perfume ' De geuren spatten van het beeldscherm af!

ik ruik onraad. zoet zuur vers stank muf fris

kruidig, houtig, bossig, waterig, aardig (!), vurig, pis- en poeplucht, olieig (benzinig, dieselig, petroleumig, acetonnig, gassig, etc), weekmakerig, etc etc

Het lijkt alsof veel van de 'reukwoorden' geleend zijn uit een ander zintuiggebied, namelijk de smaak. In de meeste gevallen is het precies andersom. Een heel groot deel van wat je 'proeft', bestaat uit geur. Dat is de reden waarom je amper je eten proeft als je erg verkouden bent: de neus kan dan niet meedoen. Als bijvoorbeeld iets 'kruidig' ruikt, betekent dat niet dat de geur lijkt op de smaak die je *proeft* als je kruiden in je mond steekt. Het betekend dat het een vergelijkbare geur is als die je *ruikt* als je kruiden in je mond stopt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100