Welke verwante vormen zijn er van anagrammen?

Kan er maar een bedenken stenogrammen, maar er zullen vast meer zijn??

Weet jij het antwoord?

/2500

Een palindroom is een vergelijkbaar taalverschijnsel. Een palindroom is een woord (of zin) waarin de letters symmetrisch gerangschikt zijn, zodanig dat het woord (of de zin) van achter naar voren gelezen hetzelfde is als van voor naar achter. Voorbeelden: droomoord, legovogel, levensnevel, maandnaam, meetsysteem, parterretrap, racecar, tarwewrat, partyboobytrap, stormrots. Deze zinnen zijn palindromen, maar ook elkaars anagram: • Top steelt asla, als atleet spot. • Laat stopte Els, sleet pot staal.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Palindroom

Er is slechts een (1) verwante vorm van het anagram: het palindromon. Meestal palindroom genoemd, Een palindroom is een woord dat van voren naar achteren, of van achteren naar voren gelezen, hetzelfde woord of een woord met een andere betekenis geeft. Voorbeelden: dood, parterretrap; en: stok (kots), kolk (klok), Een anagram is een (al duizenden jaren bekende) letteromzetting. Ook wel 'letterkeer' genoemd. Het verplaatsen van letters van een woord of woorden op zodanige wijze dat een ander woord of woorden ontstaat. Zo gebruikte de Franse schrijver Francois Rabelais als schuilnaam: Alcofribas Nasier. Johan van Oldenbarneveldt = O, je bent 'n Vader van Holland. Florence Nightingale = Flit on, cheering angel. Er zijn vele boeken over volgeschreven, over anagramman en palindromen. Het bekendste Nederlandstalige boek met anagrammen en palindromen is de bestseller 'Opperlandse taal- en letterkunde' van Battus (pseudoniem van Hugo Brandt Corstius). Bron: o.a. Winkler Prins encyclopedie.

Een verwante vorm van een anagram is een aptagram. Een aptagram is een woord waarvan de betekenis gelijk of zeer sterk verwant is aan het woord waarvan het een anagram is. Het kan behalve om een enkel woord ook om een kleine woordgroep gaan.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Aptagram

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100