Hoe maak ik een goede geheimtaal?

Bijv. met het getal pi, wat Ralph gebruikt in Hunted.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste kan je een bepaald omzettingssysteem gebruiken. Geef de letters het nummer dat ze hebben in het alfabet en verdeel die met een streepje. Zo wordt het woord AAP dan 1 - 1 - 16. Deze cijfers moet je dan echter geven zoals op het toetsenbord van je PC en wel met de shifttoets. AAP wordt dan 1 - 1 - 16 en dat wordt ! - ! - !^ BEER wordt dan 2 - 2 - 23 en dat wordt dan @ - @ - @#

Volgens deze website http://users.telenet.be/oudscouts.parsival/impeesa8/vanuitpk.htm gebruiken alle welpen (de mannelijke leden van 9 tot 12 jaar van Scouting) de onderstaande geheimtaal. Er bestaan, zoals je ziet, twee versies van. Je kan zelf eenvoudig een andere versie ervan maken. Zorg er dan wel voor dat iemand die het moet kunnen ontcijferen jouw geheimtaal kent.

Neem een sleutelwoord wat zich eindeloos herhaalt naargelang de tekst die geheim moet worden lang is, en doe daarop een bitwise xOR, hiermee verkrijg je een geheimtaal die zonder dat iemand dat sleutelwoord kent best sterk vercijferd is. Voorbeeldje: SLEUTELWOORDSLEUTELWOORDSLEUTELWOORD DIT IS DE TEKST DIE GEHEIMTAAL MOET WORDEN. De eerste letter(D) in de zin is in ASCII 68 en binair dit: 01000100 De eerste letter (S) van het sleutelwoord is in ASCII 83 en dat is binair dit: 01010011 xOR die twee binaire reeksen: 01010011 01000100 ------------- 11101000 Wat 232 maakt en dat is het ASCII teken Φ(Phi) En zo doe je het voor L tegen de I en E tegen de T enz. Spatie is ook een ASCII karaker en die moet je dus ook meenemen in je vercijferreeks. Om het nu weer terug te zetten naar leesbare tekst doe je een bitwise AND van het karakter in het geheimschrift en het sleutelwoord volgens hetzelfde stramien. Dit alles is met twee vingers in de neus in Python te maken omdat Python al heel handig is met omzetten van ASCII naar binair en bitwise operaties op binaire reeksen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100