Hoe dicht zit het Zweeds en het Noors bij elkaar?

Ik wil graag weten hoe dicht het Zweeds en het Noors bij elkaar ligt als taal. Ligt het ongeveer net zover uit elkaar als Duits en Nederlands of ligt het dichter bij elkaar en hoe meet je dat? Zijn er sites waar je op kunt zien hoe nauw verwant deze (en andere) twee talen zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

De Scandinavische talen Noors en Zweeds zijn sterk aan elkaar verwant, sterker dan bijvoorbeeld het Nederlands en het Duits. Daardoor zijn er onderling veel overeenkomsten, vooral in de uitspraak. Maar de talen groeien langzaam uiteen. Uit een gecombineerd Noors-Deens-Zweeds onderzoek blijkt dat de Noren en Zweden elkaar steeds minder goed verstaan. Voorbeelden: Hoe heet je? Hva heter du? (Noors) Vad heter du? (Zweeds) Voor uitspraak, zie: https://www.babbel.com/en/magazine/the-scandinavian-languages-three-for-the-price-of-one Voorbeelden van JoanDArc: Ik hou van de Noorse taal. Jeg elsker det norske språket (Noors) Jag älskar det norska språket (Zweeds) Noren en zweden verstaan elkaar goed Nordmenn og svensker forstår hverandre (Noors) Norrmän och svenskar förstår varandra (Zweeds) Noors en Zweeds hebben dezelfde zinsopbouw. De werkwoordvervoeging van het Noors kent echter maar één meervoudsvorm. Ook kent het Noors niet het lidwoord Änö. Zweeds en Noors lijken vrij veel op elkaar omdat ze allebei dezelfde oorsprong hebben. Het was pas in de Scandinavische Burgeroorlog (1899-1903) dat de twee talen een aparte taalunie aannamen.

Toegevoegd op 07 februari 2019 16:05: bron
Bronnen:
https://onzetaal.nl/nieuws-en-dossiers/taa...
https://oncyclopedia.org/wiki/Zweeds#cite_note-7
https://webforum.zwedenweb.com/viewtopic.p...

Noors en Zweeds (en Deens) vormen van oudsher onderdeel van een zogenaamd dialect continuüm, waarbij mensen die dicht bij elkaar in de buurt wonen elkaar verstaan, terwijl mensen die verder uit elkaar wonen meer moeite hebben om elkaar te verstaan. Inwoners van Kopenhagen kunnen maken praten met inwoners uit Malmö dan met mensen uit Stockholm. Ik heb overigens meegemaakt dat Denen Noren en Zweden zowel Engels als gemengd Zweeds-Noors-Deens met elkaar praten.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_language

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100