Is 'de herziene versie' of 'de herziende versie'?

Gevoelsmatig zou ik de herziene versie schrijven, maar in Word krijg ik daar een rode streep onder, met als variant herziende. Is herziene onjuist, zo nee waarom geeft Word daar toch een rode streep onder?

Weet jij het antwoord?

/2500

Herziene versie is wel degelijk correct Nederlands. De versie is herzien, dus het is een herziene versie. Mijn corrector alhier laat er dan ook geen waarschuwing bij zien. Het bijvoeglijk naamwoord herziend bestaat ook, maar dat slaat dan op iemand die een tekst aan het corrigeren is. Word kent vermoedelijk niet alle grammaticale vervoegingen....

Enkel "herziene versie" is correct. Dat MS Word herziend goed rekent kan kloppen, het kan namelijk gebruikt worden, niet als bijvoeglijk naamwoord, maar als tegenwoordig deelwoord. Dat deze herziene tekst niet goed rekent is merkwaardig. https://taaladvies.net/taal/advies/term/86/tegenwoordig_deelwoord/ "Huilend zocht het kind naar zijn moeder." In dit geval zou je dus kunnen maken: "De tekst herziend, kwam hij erachter dat hij nog meer fouten had gemaakt dan hij in eerste instantie dacht." --- Dus nogmaals, het is herziene tekst en niet herziende tekst. Herziende tekst is onjuist taalgebruik. --- http://woordenlijst.org/#/?q=herzien Bijvoeglijk naamwoord/verbogen stellende trap: herziene Tegenwoordig deelwoord: herziend (maar dat leidt dus nimmer tot een combinatie als herziende tekst) --- Dat Word herziend als "juist" alternatief geeft kan wel eens de oorzaak zijn van een aantal van de keren dat het voorkomt op internet.

Toegevoegd op 25 augustus 2018 12:46: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100