Mag ik koopmannen gebruiken als meervoud van koopman?

De grammaticacontrole van MS Word geeft aan dat het fout is, maar geeft geen alternatief. Na een beetje zoeken zag ik dat de correcte meervoudsvorm 'kooplui' of 'kooplieden' zou moeten zijn, maar wordt dit nog gebruikt? Ik zou er nooit aan hebben gedacht dat te gebruiken.
Is koopmannen tegenwoordig acceptabel om te gebruiken of moet het echt kooplieden zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Let niet op MS Word. Het mag alle drie: koopmannen, kooplieden en kooplui. Aldus het Groene Boekje. Je mag er gerust van uitgaan dat dit boekje het beter weet dan MS Word.

Kooplieden en kooplui is het meervoud van koopman. Of het nog gebruikt wordt? Jazeker. maar mogelijk ook een kwestie van leeftijd, dat een andere benaming als handelaar ook gebruikt wordt. Op de markt staat niet een handelaar maar een marktkoopman en meerdere marktkooplieden of marktkooplui dus. https://nl.wiktionary.org/wiki/koopman enkelvoud meervoud koopman kooplieden/kooplui Betekenis 'koopman' - Gratis woordenboek | Van Dale https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/koopman Betekenis 'koopman'. Je hebt gezocht op het woord: koopman. koop·man (de; m; meervoud: kooplieden, kooplui) 1iem. die van de handel zijn beroep maakt ... http://anw.inl.nl/article/koopman Vorm Afbreking Enkelvoud koopman koop.man Meervoud kooplieden koop.lie.den Meervoud kooplui koop.lui ----------- Mijn antwoord is niet duidelijk voor een ieder kennelijk. ----------- Als het meervoud van koopman : kooplieden of kooplui is, is dat niet koopmannen. Duidelijk, mag het dan gebruikt worden? nee, want het is NIET het meervoud van koopman. --------- Deze bron is gesneuveld in de verwijderde reacties. Gangbaarheid Het woord koopman staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie. In onderzoek van het Centrum voor Leesonderzoek uit 2013 werd 'koopman' herkend door 100 %    van de Nederlanders 100 %    van de Vlamingen. https://nl.wiktionary.org/wiki/koopman Om een woord af te keuren op grond van een rondvraag in eigen gelederen is niet erg representatief of juist wel, ligt eraan hoe je e.e.a. benadert. Mijn bron geeft duidelijke informatie.

Toegevoegd op 24 mei 2018 11:22: tekst

"Mag ik koopmannen gebruiken als meervoud van koopman?" Ja dat mag. Zowel Taalunie (de autoriteit als het gaat om taal en spelling) http://woordenlijst.org/#/?q=koopman , en Onze taal https://onzetaal.nl/taaladvies/tuinmannen-tuinlieden-of-tuinlui/ geven koopmannen als meervoudsvorm van koopman. ( " maar wordt dit nog gebruikt? " ) Daarnaast zegt Onze Taal naar aanleiding van een onderzoek door "De Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS)" iets over de woorden die eindigen op man welke in de meervoudsvorm verworden tot lui of lieden: "" Meervouden als tuinlieden worden vaak stilistisch hoger gewaardeerd dan tuinlui en tuinmannen, maar de vormen op -lieden komen vaak ook formeel en ouderwets over. De vormen op -lui kúnnen een wat geringschattende gevoelswaarde hebben. De Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS) vergelijkt bijvoorbeeld vooraanstaande zakenlieden met louche zakenlui, en de grote kooplieden uit de zeventiende eeuw met marktkooplui. In het algemeen geldt volgens de ANS dat zowel -lieden als -lui in het hedendaagse Nederlands minder gebruikt wordt dan vroeger, zeker in gesproken taal. "" Als je dus niet zeker bent of je koopmannen wil gebruiken, maar ook geen kooplui of kooplieden bestaat er nog een vierde optie: Handelaren. https://nl.wikipedia.org/wiki/Handelaar ---- https://www.google.nl/search?ei=kT4EW_HZCYvwUt2DoNgN&q=%22koopmannen%22 (24k resultaten) https://www.google.nl/search?q=%22kooplui%22&oq= (72k resultaten) https://www.google.nl/search?ei=kT4EW_HZCYvwUt2DoNgN&q="handelaren" (<3M resultaten) Waaruit je kan opmaken dat handelaren ongeveer 40 maal vaker voorkomt dan kooplui. Kooplieden geeft een bijzonder hoog getal van bijna 1 miljoen, dat mij bevreemde, tot ik de oorzaak achterhaalde. Het is een uitbreiding van Kolonisten van Catan. https://www.999games.nl/de-kolonisten-van-catan-kooplieden-barbaren.html De afbeelding is een beeld wat het punt van de ANS mooi illustreert.

Toegevoegd op 22 mei 2018 16:12: afbeelding
Bronnen:
https://onzetaal.nl/taaladvies/tuinmannen-...
http://woordenlijst.org/#/?q=koopman
https://nl.wikipedia.org/wiki/Handelaar

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100