aanhalingstekens bij "dier/ sporter van 2018" "jaar van het water" of niet?

Als ik een zin heb zoals: 2018 is uitgeroepen tot "jaar van het water".
In 2011 was de berk de "boom van het jaar".

...zou ik altijd (als Duitser) aanhalingstekens gebruiken om dit duidelijk als vaststaande uitdrukking te kenmerken. Is dat in Nederland helemaal niet zo? Voor mij als buitenlander is een zin met tekens veel sneller en helderder te lezen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je in het Nederlands de titel van iets op deze manier weer wilt geven, gebruik je enkele aanhalingstekens, dus 'Jaarvan hetwater'. Dubbele aanhalingstekens gebruik je alleen als je de letterlijke tekst van iemand citeert. Toegevoegd na 2 minuten: Overigens is dit niet echt een 'harde' regel; ook bij citaten kom je steeds meer enkele aanhalingstekens tegen. Toegevoegd na 4 minuten: Voor alle duidelijkheid: de regels voor enkele aanhalingstekens zijn wel eenduidig, voor dubbele minder. In jouw voorbeelden moeten het dus enkele aanhalingstekens zijn.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/11...
https://onzetaal.nl/taaladvies/enkele-aanh...

Dat is men in Nederland inderdaad niet gewend, het is zeker geen regel of anders een die zelden wordt toegepast. Aan de andere kant zal niemand het je kwalijk nemen en het vergelijk trekken met boektitels, krantnamen en dergelijke. Als je het dan doet inderdaad met enkele aanhalingstekens.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100