Hallo, mijn vraag is: is het verstandig om Japans naast Duits te leren? Ik denk namelijk dat dit veel te ambitieus was, maar toch wil ik 't leren.

Ben 13 (net jarig), Marokkaanse Nederlander, groep 8'er, heb een GROTE interesse in culturen en talen. Ik leer inmiddels Duits via Duolingo.

Toegevoegd na 12 uur:
Heb VWO als advies.

Weet jij het antwoord?

/2500

Iedere extra taal die je beheerst is een must, zeker als je later voor je werk veel met buitenlandse bedrijven te maken hebt. Hoe meer talen op je cv, hoe beter dus. En als je het aankunt; waarom niet? Je wordt er nooit slechter van. Succes!

Als je het echt wil leren, waarom niet. Zie het als een hobby die ook tijd kost, en die je normale schoolwerk niet in de weg mag staan. En het argument dat je op school al meerder talen moet leren is aanvechtbaar. Je gaat verbanden en tegenstellingen zien in talen wat het makkelijker maakt . En valt het tegen na een tijd dan stop je er toch mee en begin je over een paar jaar opnieuw

Verstandig zou ik het niet vinden omdat je nog geen idee hebt wat je te wachten staat op het Voortgezet Onderwijs. Als je VWO advies hebt, zal je op zijn minst op de havo terecht komen, veel huiswerk dus met altijd Engels en evtl. Duits en/of Frans in het pakket. Het ligt er aan welk profiel je kiest. Ga je naar het VWO en kiest voor het atheneum dan doe je ook eindexamen in het Engels en in een tweede moderne vreemde taal. Welke dat is is afhankelijk van het aanbod van de school. Ga je naar het gymnasium dan doe je eindexamen in het Engels, maar is ook Grieks of Latijn verplicht als eindexamenvak. Ook hier is het afhankelijk van het aanbod wat de school biedt als je er nog een moderne vreemde taal bij wilt leren, je mag er dus wel voor kiezen als je er nog een taal bij wilt leren. Meestal zijn het Spaans, Italiaans, Russisch, Arabisch en Turks op de meeste scholen en alleen op het VWO kan er Chinees bij zijn. Voor het onderrichten van andere talen moet een school altijd eerst toestemming aan het OCW vragen. Er zijn hier echter nog steeds geen scholen die Japans aanbieden. Zou je kiezen voor het gymnasium, dan heb je je handen vol aan het leren van Latijn en ook Grieks is niet makkelijk voor je het doorhebt. Het zou dan onverstandig zijn om er Japans even bij te doen, als je het niet puur als hobby zou doen...in je vrije tijd, dus zonder enige dwang, omdat je je bijv. voor een cursus hebt ingeschreven.

In principe moet dit niet een erg groot probleem zijn aangezien de twee talen van hele verschillende taalgroepen zijn. Op de middelbare school zal je ook op een gegeven moment Frans en Duits krijgen die je ook zal moeten combineren wat in de meeste gevallen geen enkel probleem is. Als je niet zo'n talenknobbel hebt dan zal het natuurlijk iets lastiger zijn, twee en op een gegeven moment drie talen leren. Wat je niet moet doen is twee talen van dezelfde talengroep tegelijk leren wanneer één van deze niet je moedertaal is zoals Spaans en Portugees of Noors en Zweeds. Nederlands en Duits zitten ook in dezelfde talengroep en lijken op elkaar maar doordat jij iedere dag Nederlands spreekt en de taal door een door kent moet het geen probleem zijn om Nederlands en Duits tegelijk te leren/verbeteren. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100