Wat is de juiste schrijfwijze? Is het 'mijn kwaliteit en ambitie is...' of 'mijn kwaliteit en ambitie zijn...'

Toegevoegd na 13 minuten:
Mijn kwaliteit en ambitie is het produceren van heldere teksten, te begrijpen door iedere lezer.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Los van de taalkunde is het een ongelukkige zin. Als je kwaliteiten hetzelfde zijn als je ambities, dan heb je niets meer te leren. Dus splits ze op, en gebruik ze niet in één zin.

Mijn kwaliteit is en mijn kwaliteiten zijn Enkelvoud en meervoud

Mijn kwaliteiten en ambities zijn...

Mijn kwaliteit is het produceren van heldere teksten; mijn ambitie is het produceren van teksten die voor lezers van elk niveau begrijpbaar zijn.

Er is al gezegd dat je ze niet samen moet zetten in een stukje! Maar als je maar 1 kwaliteit hebt moet je de eerste pakken. Heb je er meerdere, is het: mijn kwaliteiten zijn! Meervoud dus.

Het moet "zijn" want het gaat niet alleen om kwaliteit of ambitie, maar om beide. dus is het meervoud.

Het is: Mijn kwaliteit is het produceren van heldere teksten die voor iedere lezer te begrijpen zijn. Of: Ik heb de ambitie om heldere teksten te produceren, die voor iedere lezer te begrijpen zijn. Je kwaliteit heb je al; je ambitie is 'het streven naar'.

Beiden fout. Je kwaliteiten en je ambities zijn namelijk twee totaal verschillende begrippen (wat kun je goed versus wat wil je graag) en zijn dus niet onder één noemer of in één opsomming te vatten. Mijn kwaliteiten zijn ABC, en mijn ambitie is DEF. Of mijn ambities zijn, als er meerdere doelen zijn die je op termijn nastreeft. Maar je kunt ze niet samen in een zin proppen. Tenzij je ambitie je enige kwaliteit is natuurlijk, maar dat lijkt me lastig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100