Waar komt het woord stoethaspel vandaan?

Een heel raar woord. Een stoet is een rij en op een haspel kan je iets, bv een draad, touw, slang, oprollen. Waarom heet een onhandig persoon nou een stoethaspel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Inderdaad een raar woord, nog nooit zo over nagedacht! Na een beetje googlen kwam k erachter dat het mogelijk ontstaan is als 'samenstelling van twee dialectische woorden: Stoet: stoetel, stoeter ‘onbeholpen, onbehouwen persoon', Haspel: haspelen, ‘verbasteren, verwarren’. Met een beetje fantasie kan je uit deze samentrekking een persoon halen die onbeholpen en verward is. bron: http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/stoethaspel

Wij noemen een onbeholpen iemand een stuntel of stuntelig. In het Fries is zo iemand 'stutelich' en weer andere N.Hollandse dialecten noemen zo iemand stoetelig of een stoetel. Hiermee wordt dus een wankelig, onvast, warrig en vaak dom persoon bedoeld. Op een haspel of spoel, wordt garen of touw o.d. gewonden en een stoethaspel zal dan iemand zijn die erg onhandig dus stoterig/stuiterend de haspel bedient. Iemand die dus onhandig haspelt. Zo zou ik het woord kunnen verklaren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100