Wat is nul in "scheikunde-Grieks"?

 
In de scheikunde, en trouwens ook in de wiskunde, worden aantallen vaak aangegeven met Griekse voorvoegsels. Of semi-Griekse voorvoegsels - ik heb eerlijk gezegd geen idee of deze voorvoegsels echte Griekse woorden zijn die een echte Griek zou herkennen.

Ik heb het over de reeks mono-, di-, tri-, tetra-, penta-, hexa- enzovoort.

Wat is, in dit - wat ik maar zal noemen - "scheikunde-Grieks", het voorvoegsel voor 'nul'?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de rij van mono-, di-, tri-, tetra-, penta-, hexa enz wordt "óchi" (όχι ) gebruikt. όχι - geen, niet of nee. Επέτειος του Οχι, Epétios tou Óchi Deze voorvoegsels hoeven niet altijd de hoeveelheid atomen in een formule aan te geven. Monocultuur, Volvo penta, tetra pak, hexagram.

Ik heb scheikunde vorig jaar gehaald op Havo niveau. Ik doe staatsexamens namelijk. Ik heb eerlijk gezegd nooit gehoord van dat er 0 wordt gebruikt in de scheikunde. Het is namelijk dat 0 betekent dat er geen atoom van dat element in de stof zit. Wat je dan bijvoorbeeld krijgt voluit geschreven is dit naar mijn mening: nulijzer-nulnatrium-nulaluminium-nulchloor-koolstofdioxide-etc-etc. Dit is natuurlijk onzin, want CO2 is gewoon: koolstofdioxide. Dus ik denk dat het niet is, want waarom zou je alles benoemen als een aantal atomen niet in de stof aanwezig zijn. Die - dienen ter overzicht en ik weet niet wat 0 is in het grieks daarom heb ik het zo geformuleerd.

Zo'n woord is er niet, omdat er geen behoefte aan is; je hoeft immers niet aan te geven welke van de tientallen atomen (cq. 1000en moleculen) er niet in een stof zitten, alleen welke er wel in zitten. Maar er zit een leuke diepere bodem in: de Oude Grieken kenden het hele begrip nul niet. Het cijfer nul is pas later (ergens in de 5e eeuw) in India uitgevonden.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/0_%28number%29#India

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100