Waar komt het woord 'klopjacht' vandaan?

Is er een link met 'kloppen'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit zou uit het Afrikaans komen: klopjag s.nw. 1. Groot jagtog waarby wild deur die drywers na die jagters toe aangejaag word. 2. Onverwagte inval deur polisie of speurders waarby verdagtes of misdadigers deursoek, ondervra of in hegtenis geneem word. Uit Ndl. klopjacht (1778 in bet. 1), in bet. 1 so genoem omdat die drywers op blikke klop of op 'n ander wyse lawaai maak om die wild op te jaag en na die jagters voort te dryf, en in bet. 2 omdat die wyse waarop die polisie jag maak op verdagtes of misdadigers, aan die wyse herinner waarop wild gejag word.

Bronnen:
http://etymologiebank.nl/trefwoord/klopjacht

znw. vr., mv. -en. Uit Kloppen (I) en Jacht. ↪Jacht waarbij het wild door kloppen en ander rumoer wordt opgejaagd en voor het geweer gedreven. Soms, met name in de jachtwetten, wordt een klopjacht genoemd naast of onderscheiden van een drijfjacht zonder dat het verschil echter wordt aangegeven: hoe men in dat geval een klopjacht heeft trachten te definiëeren blijkt uit enkele aanhalingen hierachter. In de praktijk van het jachtwezen evenwel bestaat geen ander onderscheid, dan dat de plattelandsbevolking geregeld van klopjacht (en kloppers), de meer ontwikkelden gewoonlijk van drijfjacht (en drijvers) spreken: het is niet onmogelijk dat het laatste onder duitschen invloed (treibjagd, -jagen) in zwang is gekomen. ↪— Evenals drijfjacht bezigt men klopjacht ook voor een georganiseerde vervolging om ongewenschte elementen der samenleving gevangen te nemen. Toegevoegd na 7 minuten: In de middeleeuwen werd er door vele groepen van de samenleving gejaagd. De adel genoot vaak vele privileges op dit terrein. Zo hadden ze het alleenrecht op jacht in vele gebieden. Wanneer anderen dan gingen jagen in deze terreinen, konden ze worden bestraft wegens stroperij. Ook werd in de middeleeuwen het vuurwapen uitgevonden, waarvan de handzame varianten toegepast worden in de jacht. Dit heeft de effectiviteit van de jacht vergroot. Huidige tijd[bewerken]

Het is een combinatie van het werkwoord kloppen, in de betekenis van door rumoer maken wild opjagen. En het zelfstandige naamwoord jacht, dus het lawaai maken met de bedoeling het wild in het vizier van een geweer te kunnen krijgen. Beide woorddelen zijn gewoon uit het Middelnederlands afkomstig. Cloppen en iaecht.

Bronnen:
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=articl...
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/jacht
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/kloppen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100