Wat is de juiste spelling kattenkwaad of kattekwaad?

Op internet wordt ik niet veel wijzer. Wat is correct: kattenkwaad of kattekwaad? Vooral wil ik weten waarom het de correcte spelling is......

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens Van Dale is het 'kattenkwaad'. (Geen uitzonderingsregel van toepassing). Daarentegen is het wel 'kattebel' (klein briefje) maar ook 'kattenbel' (geluidsvoortbrengend voorwerp dat aan kat bevestigd kan worden) Toegevoegd na 3 minuten: Het is 'kattenkwaad' omdat het een samenstelling is waarvan het eerste deel van die samenstelling (katten dus) alleen een meervoud heeft op -n. Zou het meervoud zowel 'katten' als 'kattes' zijn geweest, dan was het 'kattekwaad' geworden., net zoals 'groentehandelaar'.

Volgens de nieuwe spellingsregels is het kattenkwaad mét tussen-n. Want er is maar één soort meervoud van kat. Alleen bij zelfstandige naamwoorden waarbij twee soorten meervoud mogelijk zijn schrijf je een samenstelling zónder n. Zoals bijvoorbeeld lade: dat kan in meervoud zowel laden als lades zijn, daarom schrijf je ladekast zonder n. Toegevoegd na 9 minuten: Maar er zijn wel een boel uitzonderingen. Je schrijft meestal geen tussen-n als: - het eerste deel een abstract woord of een verzamelbegrip is dat geen meervoud heeft (of waarvan het meervoud ongebruikelijk is), zoals benzine, hel, rijst of tarwe. - het eerste deel geen zelfstandig naamwoord is, maar bijvoorbeeld een bijvoeglijk naamwoord, een werkwoordstam of een woordgroep met een naamvals-e: hogeschool, jokkebrok, knarsetanden, lachebek, platteland. - een deel van de samenstelling of de samenstelling als geheel niet meer in zijn oorspronkelijke letterlijke betekenis herkenbaar is of gebruikt wordt: apekool, bakkebaard, bolleboos, hanepoten, het regent pijpestelen, schattebout. - het woord eindigt op -lijk, -achtig, -lings, -ling of -loos.

Bronnen:
https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/tussen-n

Je kan beter de Witte Spelling aanhouden. Die wordt op vele plekken (o.a. de meeste media) gebruikt. Voor de beruchte "tussen-n" zijn geen bruikbare regels op te stellen, en de je bent dus vrij in het gebruik: "kattekwaad" en "kattenkwaad" zijn beide goed.

Bronnen:
https://onzetaal.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100