Wat is het verschil tussen het woord 'evenredig' en 'recht evenredig' ?

Neem bijvoorbeeld deze zin:
Onder proportioneel variabele kosten worden kosten verstaan, die recht evenredig toe- of afnemen met de productie of afzet (bedrijfsdrukte).

Verandert de betekenis als 'recht evenredig' vervangen wordt met 'evenredig'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het onderscheid zit niet tussen evenredig en recht evenredig. Evenredig kan betekenen: recht evenredig (als x met 10 procent toeneemt, dan y ook) of omgekeerd evenredig (als x met 10 procent toeneemt dan neemt af met 10 procent, bijvoorbeeld). Toegevoegd na 45 seconden: mz: dan neemt y af...

Het is hetzelfde, maar je hebt ook omgekeerd evenredig, d.i. als het produkt van twee variabelen constant is. In wettelijke teksten zal daarom altijd het woord 'recht' er bij staan.

Evenredig en recht evenredig kan iets anders betekenen. Recht evenredig betekend dat een toename van x% van A een toename van y% van B tot gevolg heeft. Evenredig kan ook betekenen dat als A met x toeneemt dat B met y toeneemt. Teken je dat in een grafiekje, dan is de tweede situatie een schuin omhoog gaande rechte lijn, de eerste situatie is dan het speciale geval dat deze lijn precies door de oorsprong (0,0) gaat. Maar in het dagelijkse taalgebruik zal bijna niemand dat onderscheid maken. n.b. evenredig wordt ook wel eens gebruikt als verzamelnaam voor de beide begrippen recht en omgekeerd evenredig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100