Bijna altijd ben ik het met Marleen eens, helaas deze keer niet (sorry Marleen)
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/517/manvrouwverhouding_manvrouwverhouding/
Er staat als toelichting:
Tussen gelijkwaardige elementen die naast elkaar worden geplaatst in een samenstelling, gebruiken we een koppelteken. Het gaat om combinaties van twee of meer elementen die in een samenstelling in principe met elkaar verwisseld kunnen worden.
zwart-wit, man-vrouw, hotel-restaurant, pianist-componist.
Wit-zwart, vrouw-man, restaurant-hotel, mijn zus is pianiste-componiste (zij vindt pianiste belangrijker dan haar componeren).
Als-dan is geen samenstelling. De twee elementen als en dan kan men niet verwisselen. Men kan geen dan-als vraag maken.
Geert Kuijper, bekend columnist die vroeger schreef voor Unitas-Nijmegen en schrijver van het filosofisch boek Philosophical Problems hanteert in zijn column “Als-dan vragen” de schrijfwijze “als-dan vragen”.
‘Ik beantwoord geen als-dan vragen’, zeggen politici tegenwoordig. Ik geloof dat Balkenende er mee begonnen is en nu hoor je ze het allemaal zeggen. Zelfs Wilders, die in alles afwijkt van de doorsneepoliticus beantwoordt geen als-dan vragen.
Bas Haring, schrijver/filosoof gebruikt de schrijfwijze “als-dan redenering” bij zijn beantwoording van: de vijf kritische vragen bij de als-dan redenering.
Men kan de elementen als en dan niet verwisselen tot een dan-als redenering.
Ik concludeer dat “als-dan vraag” met alleen een verbindingsstreepje tussen als en dan (en in het verlengde hiervan ook “als-dan redenering”) de juiste schrijfwijze is.
- Bronnen:
-
https://sites.google.com/site/effetjesss/c...