waarom heet het gezegde, daar komt de aap uit de mouw, zo?

waarom een aap uit de mouw? wie heeft dit ooit bedacht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens "onze taal" is het een zegswijze. Zegswijzen kunnen wel een zin vormen (in tegenstelling tot gezegden) Als ineens duidelijk wordt hoe iets zit, of als eindelijk iemands ware bedoeling of karakter blijkt, is het heel gewoon om uit te roepen 'Nu komt de aap uit de mouw!' Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) gaat deze zegswijze letterlijk terug op een aap die in een mouw zat. Sommige kunstenmakers verstopten vroeger namelijk een aap in hun mouw die op een bepaald moment onverwachts tevoorschijn moest komen.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/advies/aapmouw.php

Sommige kunstenmakers verstopten vroeger namelijk een aap in hun mouw die op een bepaald moment onverwachts tevoorschijn moest komen

Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) gaat deze zegswijze letterlijk terug op een aap die in een mouw zat. Sommige kunstenmakers verstopten vroeger namelijk een aap in hun mouw die op een bepaald moment onverwachts tevoorschijn moest komen. F.A. Stoett (Nederlandsche spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden) vermeldt den aap in de mouw hebben (of houden) ("zijne streken, zijne slinksche oogmerken verbergen"). Volgens hem is er mogelijk een andere verklaring voor de herkomst: met aap wordt ‘apen-aard’ bedoeld (oftewel: ‘kwajongensachtig karakter’), en met in de mouw houden ‘verbergen’. Als de aap dan uit de mouw kwam, kwam iemands ware aard naar voren. Stoett geeft ook de zegswijze den gek (het gekje) in de mouw hebben (of houden), dat hetzelfde betekende (‘zijn bedoelingen verbergen’). Met de gek was hier een stok bedoeld (ook wel gekstok, zotskolf of marot(te) genoemd), die narren behendig in hun mouw wisten te verstoppen en dan plotseling tevoorschijn toverden.

Bronnen:
Onze taal

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100