Wat is het verschil tussen overleden & gestorven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niets, allebei morsdood.

De woorden betekenen hetzelfde: nl. dat iemand niet meer leeft. In het gebruik zitten wel kleine verschillen. Je zegt wel: Hij is gestorven, maar niet mijn gestorven vader. Terwijl je wel zegt: Hij is overleden en ook mijn overleden vader. Gestorven is een wat "volkser" taalgebruik en overleden is wat plechtstatiger en respectvoller. Er bestaan geen regels voor wanneer je overleden of gestorven moet gebruiken. Dit is een kwestie van aanvoelen.

Voor de persoon in kwestie weinig. Over is over lijkt mij.

Is identiek... Totaal hetzelfde... Allebei kunnen ze het zelf niet meer zeggen...

Het woord

Het betekent hetzelfde. Ook in de vorm zit niet veel verschil: Uit respect spreek je eerder van 'overleden' dan 'dood'. Maar tussen 'overleden' en 'gestorven' zit geen verschil. Het zijn beide respectvolle termen voor dood.

Je kunt ergens AAN overlijden. En je kunt ergens DOOR sterven. Of kan het ook andersom? Ik ben niet zeker. Wat wel zeker is, is het eindresultaat.

Als je dood naderend is, krijg je stervensbegelijding. Als je dood bent, krijg je een overlijdensadvertentie. Maar het heeft allebei iets met de dood te maken.

Overleden is het voltooiddeelwoord van overlijden. Gestorven is het voltooiddeelwoord van sterven. In een zin zou het zijn: iemand is overleden of iemand is gestorven. Overlijden en sterven zijn synoniemen. Ze betekenen beiden hetzelfde. Namelijk het proces van dood gaan.

Klinisch dood: Toestand waarbij ABC (ademhaling, bewustzijn en circulatie (bloedsomloop) afwezig zijn. Door middel van reanimatie kan deze toestand soms ongedaan worden gemaakt. Als dit niet gebeurt dan treedt na 4 tot 6 minuten de biologische dood in. Biologisch dood: Is de situatie, waarin (hersen)cellen onherstelbaar beschadigd zijn, waardoor het leven onherroepelijk is beëindigd. Hersendood: Toestand van de hersenen waarbij de vitale hersenfuncties, door beschadiging op cellulair niveau, zoals ademhaling en bewustzijn zijn uitgeschakeld. Het lichaam reageert op geen enkele pijnprikkel, de ogen reageren niet meer op licht en het EEG (elektro-encefalogram = registratie van de elektrische hersenactiviteit) vertoont geen activiteit. Herstel is niet mogelijk en zonder kunstmatige beademing/voeding en medicijnen zal de biologische dood snel intreden. Wel kan spontane activiteit van het hart aanwezig zijn, waardoor pompfunctie en circulatie van bloed blijft bestaan. De toestand van hersendood maakt de overledene geschikt als donor met kloppend hart. Hiernaast kent men nog de term juridisch dood; deze is in Nederland equivalent aan hersendood, althans, iemand die hersendood is is voor de wet ook dood. De vitale functies kunnen dan met hart-longmachines nog in stand worden gehouden, en het is wettelijk toegestaan om organen te verwijderen voor transplantatie. Dit betekent dat de lijn die de elektrische activiteiten van de hersenen weergeeft bij registratie door middel van een EEG vlak is (hersendood). De term juridisch dood wordt ook gehanteerd als sprake is van een langdurige vermissing van een persoon. Door zonder overledene iemand juridisch dood te verklaren kan deze worden uitgeschreven uit het bevolkingsregister. Voor de wet is dan sprake van een officiële doodverklaring. Binnen de (veelal evangelisch-)christelijke hoek kent men daarnaast nog de geestelijke dood, die niet wijst op het "fysiek dood zijn". In het verleden bestond de burgerlijke dood als straf. Het hield in dat men al zijn rechten en bezit verloor. De Nederlandse grondwet noemde de burgerlijke dood en stelde vast dat deze straf niet kon worden opgelegd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dood

Sterven heeft de oorsprong in het Proto Indo-Europese 'ster-', wat 'stijfjes' of 'verstard' betekent. Dus het woord sterven beschrijft simpelweg de een van de eerste verschijnselen bij de dood 'het verstarren'. Overlijden betekende oorspronkelijk 'het overgaan in een andere toestand' en is daarom een euphemisme voor 'doodgaan'.

Als je overlijdt,ga je iets deftiger ddod,dan wanneer je sterft! Maar het resultaat is in beide gevallen identiek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100