De Koreaanse taal kent twee verschillende tel-systemen (nummers en aantallen), zijn er andere talen die dit ook hebben?

Als je in het Koreaanse een geldbedrag, telefoonnummer of huisnummer noemt gebruik je voor de cijfers (onder de honderd) andere woorden dan wanneer je het over een telbaar aantal hebt. Op schrift worden beide systemen gewoon als 1, 2, 3 etc aangeduid.
Ik weet waardoor dit komt (vroeger sprak de elite Chinees en voor het abstacte tellen zijn de verbasterde chinese cijfers blijven hangen), dat is dus niet mijn vraag.
Maar weet iemand of er andere talen zijn waarin meerdere telsystemen worden gebruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja. In ieder geval het Japans kent meerdere telsystemen. Zo is bijvoorbeeld het getal 2 "ni", maar als je het hebt over 2 mensen, dan zeg je "futari" (waarbij "fu" voor 2 staat). Twee appels is "ringo o futatsu" (ringo=appel, futatsu is 2 als telwoord voor kleine objecten). Voor bepaalde voorwerpen kan ook de uitgang weer veranderen. Zo tel je platte voorwerpen (zoals blaadjes papier) met de uitgang -mai (nimai=2), lange dingen (potloden, rivieren, bomen, etc) met -hon (nihon=2) en auto's en mechanische dingen -dai. Om maar enkele voorbeelden te noemen... Er zijn er nog veel meer!!! Kan wel een uitgebreider antwoord geven, maar de vraag was enkel OF er andere talen buiten het Koreaans bestaan die meerdere telsystemen kennen. Het antwoord is in ieder geval: JA... Toegevoegd na 6 minuten: Toch nog even iets uitgebreider: De getallen van 1 tot 10 in het Japans luiden als volgt: ichi, ni, san, yon (of shi), go, roku, nana (of shichi), hachi, ku (of kyu), juu. Als TELWOORD wordt dit: hitotsu, futatsu, mittsu, yottsu, itsutsu, muttsu, nanatsu, yattsu, kokonotsu, tō... Maar zoals gezegd, in combinatie met bepaalde woorden kan het er weer heel anders uitzien... De uitgang van hi-, fu-, mi-, etc. kan veranderen, afhankelijk van het object dat wordt "geteld"...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100