'Achter de komma' of 'na de komma'?

Toegevoegd na 1 uur:
Ik bedoel welk van de twee taalkundig correct is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Taalkundig zijn beide zinnen correct. In het algemeen spreken we echter over "voor" en "achter" de komma. Hiermee willen we iets concreets aangeven. Dus we noemen dan ook wat er achter de komma staat. Voorbeeld: Er staan 3 cijfers achter de komma. Als je zegt "na" de komma is het meer algemeen en zeg je bijvoorbeeld: na de komma volgt de bijzin.

Achter de komma: direct erachter. Na de komma: in het deel na de komma.

Cijfers / getallen / bedragen : Achter de komma Tekst / deelzinnen / opsommingen : Na de komma. Toegevoegd na 20 uur: Na aanvulling vande vraag en stellers reactie : taalkundig gezien zijn beiden correct. De woorden NA en ACHTER zijn beiden tegenovergestelden van 'voor', het eerste in TIJD en het tweede in PLAATS. Feitelijk schrijf je NA de komma dus de dingen die ACHTER de komma komen. We ronden bedragen en getallen af tot op zoveel tekens ACHTER de komma, waarbij we dus puur hun positie aangeven (en die is niet er voor), maar nadat de hoofdzin is opgeschreven, kunnen er na de komma nog hele lappen tekst bij komen. In tijd ook dus.

Achter de komma. vb: dat woord komt achter de komma.

Komma komt na bijv. een bijzin, komma komt na een zinsdeel. maar achter een bijzin komt de komma of achter een zinsdeel komt de komma.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100