Is "toe(n)straks" een officieel Nederlands woord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat kan geen officieel Nederlands woord zijn. Omdat het namelijk twee woorddelen met tegengestelde betekenis zijn. Dus die kan je niet aan elkaar plakken. 'Toen' betreft de verleden tijd, en 'straks' betreft de toekomst. Je kunt wel spreken van toentertijd, omdat beide delen dan over het verleden gaan.

Ik heb het woord toestraks of toenstraks niet kunnen vinden in de officiële Nederlandse woordenlijsten. Of "toen straks" wel gebruikt mag worden is een ander verhaal omdat toen en straks naar verschillende tijdstippen in de tijd verwijzen. Het Nederlands kent zulke complexe verwijzingen niet.

Goedemiddag, "Toenstraks" is inderdaad een erkend bijwoord dat zoveel als "zo-even" betekenen kan. Zelfs als vervelende mensen je op een pedante wijzen op het feit dat het geen "officieel" woord is kun je ze dit bericht citeren. Dit staat op het internet, ergo, waar.

Nee, toen straks/toenstraks/toestraks is inderdaad geen officieel Nederlands woord of Standaardnederlands woord, het komt immers niet voor in een van de bekende woordenlijsten. http://woordenlijst.org/#/?q=toenstraks http://www.woorden.org/woord/toenstraks http://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/toenstraks https://onzetaal.nl/taaladvies/tot-straks/geeft nog wel een uitleg dat dit spreektaal/dialect is net als http://www.meertens.knaw.nl/ewnd/boeken/woord/115320 "" Verwijzing naar verleden Voor sommige taalgebruikers kan straks ook naar het verleden verwijzen: 'Straks was ik heel moe, maar nu gaat het wel weer.' Dat is echter niet voor iedereen gewoon. Veel taalgebruikers gebruiken bij een verwijzing naar het verleden liever daarstraks. In de spreektaal komt toenstraks ('toestraks') ook weleens voor: 'Toenstraks wist ik zijn naam nog, maar nu kan ik er niet meer op komen.' Voor schriftelijk taalgebruik zijn daarstraks, daarnet en net geschikter. "" Analoog aan de uitleg van het woord daarstraks op http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/straks "" zoëven, daarstraks’ in Stracx isse ingecomen ‘Daarstraks is ze binnengekomen’ [1612-13; iWNT] "" Waarbij gezegd moet worden dat daarstraks wel voorkomt. http://woordenlijst.org/#/?q=daarstraks Toegevoegd na 8 minuten: Linkfout: https://onzetaal.nl/taaladvies/tot-straks

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100