Is een kapucijner monnik vernoemt naar de erwt of andersom?

Waarom heet een kapucijner (erwt, monnik) een kapucijner en zijn ze (monnik, erwt) naar elkaar vernoemd. Of zit het op een heel andere manier in elkaar en hebben ze niets met elkaar te maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ze hebben toch echt wel een overeenkomst. Te weten de kleur van hun jas: grauwbruin. De peulvrucht kapucijner, wat een verkorting is van wat oorspronkelijk kapucijnererwt was, is namelijk genoemd naar de kleur van de erwt: die doet denken aan de grauwbruine kleur van de monnikspij van de kapucijn. Het is een variëteit van de erwt Pisum sativum, die al in de Middeleeuwen in Europa bekend was, en in het Nederlandse grauwe erwt of gewoon erwt genoemd werd. In de 19e eeuw is men om onduidelijke reden verschil gaan maken tussen echt grauwe erwten en de bruinere soort, die men kapucijners ging noemen.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/kapucijner

Hebben niets met mekaar te maken: De kapucijnen, zo genoemd omwille van hun lange spitse kap, ontstonden in 1525 in Midden-Italië. De kapucijnen zijn voortgekomen uit de hervormingsbeweging van de observanten, de volgers van de regel van Franciscus van Assisi (1181/1182 - 1226), die wilden terugkeren naar de oorspronkelijke eenvoud van de franciscanen. In 1528 verkreeg de orde de stichtingsoorkonde van paus Clemens VII (1523 - 1534). Ze mochten weer de strenge regel van Franciscus volgen, de baard dragen en de spitse kap, de "capuccio", waaraan hun naam is ontleend.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapucijnen
http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100