Kun je het verschil tussen het Vlaams en het Nederlands-Nederlands vergelijken met het verschil tussen het Brits- en het Amerikaans Engels?

Zo ja: waarom wel?
Zo nee: waarom niet en welk verschil tussen de twee talen is groter?

Toegevoegd na 16 minuten:
Na de reactie van MrTomaat: het gaat mij niet om de officiële spelling (al is dat ook goed als dat wel te beantwoorden is en wat er nu komt niet) maar het verschil in algemeen taalgebruik. Dus het verschil tussen een Vlaamse serie en een Nederlands-Nederlandse serie en het verschil tussen een Amerikaanse serie en een Britse serie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, ik denk dat je de verschillen en overeenkomsten tussen deze talen niet echt met elkaar kunt vergelijken. Als we spreken over het verschil tussen Brits-Engels en VS-Engels hebben we het over de ontwikkeling van een taal op twee van elkaar afgezonderde gebieden. Deze twee landen hebben de laatste paar eeuwen afzonderlijk van elkaar nieuwe taalontwikkelingen vastgelegd. Hierdoor zijn beide taalvariëteiten op sommige gebieden moderner en op andere gebieden ouderwetser dan de ander (zoals al eerder in de reacties opgemerkt: ook in spelling). Toch verstaan Britten en Amerikanen elkaar over het algemeen zonder problemen en hoeven tv-series niet ondertitelt te worden. In beide landen zijn dialecten maar over het algemeen wijken deze dialecten relatief weinig af van de standaard taal van de landen. Het Vlaam Nederlands is aan de zelfde regels gebonden als het 'Nederlands- Nederlands' en officiele taalontwikkelingen gelden dus voor beide landen. Echter, in de praktijk zijn er in uitspraak en taalgebruik veel grotere verschillen tussen onze dialecten waardoor we vaak meer moeite hebben elkaar te begrijpen. In Nederland spreken de meeste mensen iets wat redelijk dicht tegen het ABN aan zit, op een enkele uitzondering in (b.v.) Limburg of Groningen na. In Vlaanderen spelen dialecten een veel grotere rol, relatief weinig Vlamingen spreken zonder dialect. Vandaar ook dat een serie als 'Flikken' in Nederland ondertitelt wordt (hoewel dit nog redelijk verstaanbaar 'Vlaams' is) Ik heb zelf een opleiding gedaan in Belgie met klasgenoten uit alle uithoeken van Vlaanderen en ik kan je verzekeren dat het wel even duurt voor je een Oost-Vlaming verstaat, en ook plat-Antwerps is even wennen. Wat natuurlijk een groot verschil maakt t.o.v. dialecten is de geografische liggen van een land. De V.S. en Groot Brittanie hebben weinig taalinvloeden van buiten af, terwijl wij dat wel hebben (Frans en Duits). Iets anders dat nog mee speelt is dat de V.S. nog relatief jong is en er dus nog maar weinig taalontwikkeling heeft plaatsgevonden en deze zowiezo heel anders verlopen is dan in landen met een langere geschiedenis. Samenvattend: Amerikaans-Engels en Brits-Engels verschillen officieel meer van elkaar dan Vlaams-Nederlands en 'Nederlands'-Nederlands, in de praktijk blijkt echter vaak het tegendeel. Toegevoegd na 38 minuten: klein detail:Oost-Vlaming moest West-Vlaming zijn...

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_dialecten
https://nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaans_Engels

Wel degelijk ja. Zoals dat ook is bij Maleisie en Indonesie. De hoofdtaal is hetzelfde, maar beiden landen gebruiken ook andere woorden. Dat is in het Vlaams niet anders. Ook zij en wij gebruiken andere woorden. Bijvoorbeeld afstappen (uitstappen trein) of zegden (zeiden). In het Engels heb je precies hetzelfde. Subway of metro. Dus jouw vraag kan met ja beantwoord worden.

Neen. Het echte Vlaams is eigenlijk het oud Nederlands, dit is nog maar weinig te horen als alleen in de provincies Oost en West Vlaanderen, hier zitten ook een aantal Franse klanken in. Het Nederlands is geëvolueerd door de opname van onder andere de straattaal. Zowel het Engels dat in Amerika als wat in Engeland gesproken wordt wijzigen in grondbeginsel en klanken weinig. Het Amerikaans Engels is ontstaan tijdens de onafhankelijkheidsstrijd om aan te geven dat ze afwijken van de Engelse overheersing.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100