Waarom wordt kado als informeel taalgebruik geaccepteerd en buro of nivo niet?

Mogelijk is dit simpelweg omdat cadeau eerder als kado wordt geschreven, en bureau niet zo snel als buro (idem niveau/nivo) maar hoe komt dit dan?

Toegevoegd na 13 minuten:
Mogelijkerwijs was ik niet duidelijk met mijn vraagstelling, of leest men te snel:

Ik weet dát het NIET geaccepteerd is om nivo/buro te schrijven en het witte boekje laat het informele kado wél toe.

Maar wat is de reden dat kado wél mag en nivo/buro niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Mogen in het Nederlands ingeburgerde woorden die ontleend zijn aan het Frans en eindigen op -eau, zoals bureau, niveau en cadeau, worden gespeld met -o? Antwoord Nee. Bij deze woorden is in de officiële spelling alleen de oorspronkelijke Franse spelling met -eau toegestaan. Toelichting Hoewel de schrijfwijze met o (buro, nivo, kado) in de praktijk ook voorkomt, is ze niet opgenomen in de Woordenlijst. Sommige mensen laten zich ten onrechte leiden door het beginsel van de standaarduitspraak, waardoor ze het woord spellen met de klanken die we horen in de uitspraak van dat woord, bijvoorbeeld /buro/, /nivo/, /kado/. Het beginsel van de standaarduitspraak is bij deze Franse leenwoorden echter ingeperkt door het beginsel van de etymologie, dat zegt dat uitheemse woorden (gedeeltelijk) hun uitheemse spelling behouden. De schrijfwijze met eau is de enige correcte: bureau, niveau en cadeau. Bijzonderheid Het Witte Boekje (2006) spelt zowel cadeau als kado, met de aantekening dat de vorm kado informeel is. Alleen cadeau is officieel. Toegevoegd na 1 minuut: Dus alleen het Witte Boekje staat dit informeel toe. Het Witte Boekje is een spellinggids, die wordt gevolgd door een groot aantal Nederlandse media, waaronder de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw. De witte spelling van het Witte Boekje wijkt op enkele punten af van de groene spelling van het Groene Boekje. Die afwijkingen zijn in de woordenlijst van het Witte Boekje zo veel mogelijk aangegeven. http://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_Boekje

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/153/

Kado is de geaccepteerde informele schrijfwijze van cadeau. Maar de officiële spelling is altijd cadeau geweest. Het is een wijdverbreid misverstand dat kado ooit in het Groene Boekje heeft gestaan. Buro komt relatief vaak voor in eigennamen, maar als 'gewoon' woord heeft bureau de voorkeur. Het vergelijkbare nivo, de niet-officiële spelling van niveau, is in geen enkel algemeen woordenboek of algemene woordenlijst vastgelegd. Sommige mensen laten zich ten onrechte leiden door het beginsel van de standaarduitspraak, waardoor ze het woord spellen met de klanken die we horen in de uitspraak van dat woord. Waarom kado als enige wél goedgekeurd wordt (onder vermelding dat het informeel is) wordt nergens vermeld. Het staat zo in het Het Witte Boekje uit 2006. Mijn spellingscontrole geeft trouwens aan dat het fout is... Toegevoegd na 20 minuten: Een expliciete verklaring zul je er niet voor kunnen vinden. Het zal door het steeds wijd verbreidere gebruik ervan komen dat de term kado is ingeburgerd. Wellicht heeft het sms-sen daaraan bijgedragen, want 4 eenvoudige letters zijn sneller getypt dan 6 moeilijke letters. Je vraagt relatief vaak aan iemand wat hij of zij als kado wenst. Terwijl er veel minder vaak over een bureau of niveau wordt geschreven. Zoals al bij veel vragen over bepaalde schrijfwijzen is geuit is het de taalontwikkeling die ervoor zorgt dat bepaalde woorden op den duur anders geschreven (mogen) worden.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/153/
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/b...
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/k...

"Kado" is een fantasiespelling die vanuit advertenties van winkeliers is ontstaan. Ook toen de voorkeurspelling en toegelaten varianten nog bestonden, is dit nooit een toegelaten variant geweest. Het Witte boekje heeft, in tegenstelling tot het Groene Boekje, geen "officiële status". Als je een woord maar vaak genoeg fout gespeld ziet, ga je op een gegeven moment geloven dat het '(ook) goed is'. Maar 'kado' is net zo fout als 'kompjoeter'. Het verschil is, dat de spelling van laatstgenoemd woord, in tegenstelling tot die van het eerste, hoogstens nog door een kind in de laagste groepen van de basisschool zou kunnen worden gehanteerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100