rondom betekend dat iets dan gesloten erom heen zit ja of nee?

In een toets vraag stond :
Vraag 1: De luchtpijp bestaat RONDOM uit verschillende lagen waarvan een laag kraakbeen is.

Echter staat in literatuur dat dit niet rondom maar hoefijzervormig is. Ik kreeg van de Docenten de reactie:

Mbt. vraag 1 rondom betekent niet expliciet dat het gesloten dien te zijn. Beiden vragen zullen dus niet worden aangepast.

De vraag is in mijn ogen niet duidelijk genoeg geweest en wil hiervoor mijn gelijk en ook daarvoor punten krijgen. Kan iemand me helpen om hem daarbij te ontkrachten en zo mijn gelijk te krijgen. Bijv de specifieke Definitie van Rondom ect.

Toegevoegd na 1 minuut:
Gaarne dit bekrachtigen met evt. goede bronnen want moet dit kunnen neerleggen bij de examencommissie. En helaas bronnen van wikipedia accepteren ze niet ;)

Weet jij het antwoord?

/2500

Rondom betekend (in een cirkel) om iets of iemand heen. Hierin staat dus niet dat het gesloten moet zijn. Ik heb zitten googelen om resultaat te krijgen dat rondom betekend dat het expliciet gesloten moet zijn maar heb dit niet kunnen vinden.

Rondom betekent niet dat iets ergens gesloten omheen zit. Rondom betekent (met een t trouwens;) ) inderdaad niet expliciet dat het een volledige cirkel is of dat de hele omtrek van iets hetzelfde is. Rondom betekent letterlijk (in de betekenis die jij hier zoekt) 'om iets heen' of 'omheen'. Een van de meest bekende voorbeelden die gegeven wordt is er een met een gebouw, zoals: 'Rondom mijn huis staan bomen.' Zoals je kunt zien hoeft dit niet direct te betekenen dat er een cirkel bomen om het huis staat, dit kan ook als her en der een boom staat. Het hoeft dus geen perfecte of volledig aansluitende cirkel te zijn om het woord rondom te gebruiken. Het gedeelte van de toets vraag die jij hier neer hebt gezet is weliswaar een beetje onduidelijk geformuleerd maar verder zul je het er mee moeten doen. Om een fatsoenlijk oordeel te geven over de vraagstelling mbt. enige onduidelijkheid over het woordje 'rondom' zal ik de hele vraag moeten hebben. Hoop je iets verder geholpen te hebben.

Bronnen:
Eigen ervaring Nederlandse taal.
http://www.encyclo.nl/begrip/rondom

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100