Wat is correct Nederlands: We hebben ONS een nieuw bankstel aangeschaft of: We hebben een nieuw bankstel aangeschaft?

Lijkt me niet nodig.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het kan allebei alhoewel de tweede zin veel gebruikelijker is maar inhoudelijk net niet gelijk is aande eerste, die is specifieker. De eerste zal ook niet in heel Nederland gebruikt worden maar daarmee is de zin nog niet fout. In de zin: 'We hebben een nieuw bankstel aangeschaft' is 'een nieuw bankstel' lijdend voorwerp. Voor wie dat nieuwe bankstel is (voor onszelf, om weg te geven, enz.) blijkt niet noodzakelijk uit de zin alhoewel iedereen aanneemt dat het bankstel bestemd is voor degene die het heeft aangeschaft. In de zin: 'We hebben ons een nieuw bankstel aangeschaft' is 'een nieuw bankstel' lijdend voorwerp en 'ons' meewerkend voorwerp. (Je kunt er 'voor' voorzetten -we hebben voor ons een nieuw bankstel aangeschaft- maar je kunt het ook weglaten. Het bankstel is bestemd voor eigen gebruik, 'voor ons'. Het wooord 'ons' is in dit geval een persoonlijk voornaamwoord, in de voorwerpsvorm.

We hebben een nieuw bankstel aangeschaft is correct nederlands.

We hebben een nieuw bankstel aangeschaft.

"we hebben een nieuw bankstel aangeschaft"

Wij hebben ons een nieuw bankstel is zeker niet fout; van Dale geeft als voorbeeld bij aanschaffen: hij heeft zich een nieuwe fiets aangeschaft. Toegevoegd na 2 minuten: Na bankstel moet aangeschaft staan. Toegevoegd na 5 minuten: Zie ook latere antwoord van Computoon; nog veel uitgebreider.

Lijkt me typisch een uitspraak van iemand uit Limburg. Is "een beetje" een Germanisme: "Wir haben uns usw gekauft"

Als je het je kunt veroorloven, mag je een nieuw bankstel aanschaffen. Maar 'ons aanschaffen' lijkt me inderdaad streektaal. Mij komt het in elk geval over als een verhaspeling van - We hebben ons een nieuw bankstel gepermitteerd/veroorloofd. en - We hebben een nieuw bankstel aangeschaft. En om maar door te gaan op cryofiels boek: ik ben me nu een kwartfinale voetbal aan het kijken :-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100