Gebruiken wij ooit een andere vervoeging van het werkwoord beklijven dan in de 3e persoon enkelvoud of meervoud?

Ik heb in mijn toch al redelijk lange leven nog nooit een andere vervoeging van het werkwoord beklijven gezien dan in de 3e persoon enkel of meervoud.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gezien de betekenis van het woord denk ik niet dat het in de andere persoonsvormen gebruikt wordt. BEKLIJVEN 1) Aanhouden 2) Bijblijven 3) Blijven hangen 4) Duren 5) Standhouden 6) Vast blijven 7) Voortduren Theoretisch zou het kunnen Ik beklijf = ik houd stand, ik blijf hangen (waar dan ook). Ik heb of had beklijfd klinkt al heel raar, net als zij zullen beklijfd hebben. Nee, ik denk ook dat dit woord vooral gebruikt wordt met "iets" als onderwerp.

Om te voorkomen dat je in de rest van je hopelijk nog lange leven nooit een andere vervoeging van het werkwoord beklijven zult zien dan de 3e persoon enkel of meervoud hierbij een link naar de volledige vervoeging (zie bron). Je vindt daar 9 'tijden' waarin het werkwoord beklijven volledig vervoegd wordt. Hierbij een overzicht van de onvoltooid tegenwoordige tijd. ik beklijf jij beklijft hij beklijft wij beklijven jullie beklijven zij beklijven Het antwoord op de vraag of wij het ooit gebruiken is lastiger te beantwoorden. Ik persoonlijk niet, ik kom niet verder dan 'het beklijft', maar er zijn wel mensen die het toch gebruiken. Hieronder het rijtje opnieuw met daarachter tussen haakjes het aantal hits van google op de exacte woordcombinatie in die volgorde, dus hoe vaak komt dit op internet voor: ik beklijf (839) jij beklijft (8) hij beklijft (230) wij beklijven (9) jullie beklijven (7) zij beklijven (133) Mijn variant 'het beklijft', die niet op de lijst met vervoegingen staat, zorgt overigens voor 11.900 hits (zie 2e link) dus dat is veruit de meest voorkomende vervoeging die ik heb onderzocht. Conclusie die je in ieder geval zou kunnen trekken is dat alle vervoeging taalkundig gezien wel bestaan, maar in slechts zeer beperkte mate gebruikt worden. Toegevoegd na 3 minuten: met uitzondering natuurlijk van de derde persoon (waaronder 'het')

Bronnen:
http://www.mijnwoordenboek.nl/werkwoord/beklijven
https://www.google.nl/#hl=nl&sclient=psy-a...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100