Waar komt het woord 'kapseizen' vandaan?

Het is zo'n merkwaardig woord. Vaak zijn scheepstermen Nederlandse woorden, maar is de herkomst van dit woord wel Nederlands

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het enige wat zeker is, is dat het Nederlandse woord is ontleend aan het Engelse capsize, en dat dit in de 19e eeuw is gebeurd. Maar de etymologie van het Engelse woord is zeer onzeker. Een gezaghebbende Engelse etymoloog heeft ooit geschreven dat het misschien teruggaat op een Spaans woord, waarvoor zie verder onderstaande link. Vervolgens hebben bijna alle Engelse en Nederlandse etymologen deze visie overgenomen. Het Oxford English Dictionary (OED), dat momenteel de beste, actueelste en betrouwbaarste bron is voor Engelse etymologie, beschouwt de etymologie van capsize echter onomwonden als "onbekend". Het Engelse woord is overigens ook niet zo oud. Het is voorzover bekend voor het eerst op schrift verschenen in 1788 (aldus het OED, dat weliswaar online toegankelijk is, maar niet gratis).

Kapseizen komt van het Engelse "to capsize", en dat komt waarschijnlijk weer van het Spaanse "capuzar". Dus deze scheepvaartterm komt eens niet uit het Nederlands.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/kapseizen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100