Wat is de reden dat steeds meer woorden afgekort worden tot een paar letters ?

Soms gaat het zover dat een vraag onbegrijpelijk wordt, omdat het vaak ook teveel moeite lijkt voor de vraagsteller, om langer dan 5 seconden na te denken over de vraagstelling. Algemeen bekende afkortingen worden zonder de gebruikelijke puntjes geschreven ipv/i.p.v., afkortingen worden gemaakt/verzonnen waar je bijstaat!

Toegevoegd na 6 dagen:
Allemaal bedankt voor uiteraard antwoorden en reacties !

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoewel wij op de basisschool (jaren 70) ook al zinnetjes kenden als ' w8 ff' en ff t zz' , gewoon als woordspelletje, is het gebruik van dergelijke ' raadsel-afkortingen' echt in zwang geraakt met het uitvinden van de SMS. Het aantal letters in een sms is ( zeer) beperkt (reden waarom ik dit medium ook niet gebruik), en wil je in dat ene zinnetje ook nog wat mededelen dan zul je je wel MOETEN verlaten op het proppen van zo veel mogelijk info in zo weinig mogelijk tekst. De kunst van het weglaten dus. Cijfertrucjes, rebusvormen, afkortingen, maar ook de wtnschp dt w bvrbld gnlk gn klnkrs ndg hbbn m n lsbr zn t mkn en de onbegrensde creativiteit van mensen hebben zo iets laten ontstaan dat we sms-taal noemen. Met name door jongeren wordt deze sms-taal ook buiten het sms-je om gebruikt omdat ze het leuk vinden of stoer, of lollig maar ook wel uit gemakzucht. Het is overigens een misvatting dat DAARDOOR de 'jeugd van tegenwoordig' geen enkel taalgevoel meer heeft ; om zo creatief met taal om te kunnen gaan, moet die namelijk in de basis goed ontwikkeld zijn. De taalfouten die we nu zo vaak zien, nu iedereen die vroeger wellicht helemaal nooit schreef zich ook van het toetsenbord bediend, zijn van alle tijden en leeftijden, en kom je ook al tegen in oude brieven en oude archieven enzo. Creativiteit, meedoen en spelen met taal zijn dus de voornaamste reden voor deze - ik geeft het toe, vaak tenenkrommende - 'taalverloedering' . (Die het dus feitelijk niet is). Toegevoegd na 2 minuten: " Ongebrijpelijk" is het vaak alleen voor 'outsiders' . Oefening baart kunst. Zo kun je ook vloeiend leren braille lezen met je ogen of zelfs morse of eender welk geheimschrift. Of jargon, dat ook veel wordt gebruikt. Vergeleken daarmee valt sms-taal nog best wel mee.

Dat heeft te maken met internet. Het is al begonnen met msn en op mobieltjes gaat het nu eenmaal sneller om af te korten tot een paar letters. en jouw voorbeeld ipv/i.p.v. scheelt dus 3 keer typen.

Das het zogenaamde 'TwitterEffect'! Met een berichtruimte van slechts 140 tekens zal toch gecommuniceerd moeten worden...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100