Wat verschilt een "voorverwarmde" oven van een "warme" oven?

Een gerecht in een voorverwarmde oven van 200 graden doen, of in een warme oven van 200 graden, is beiden toch hetzelfde? George Carlin zei dat een over warm of koud kan zijn, meer opties zijn er niet. Wat zien we over het hoofd?

Toegevoegd na 2 uur:
Het gaat dus om het taalkundige vraagstuk: wat is "voorverwarmd" anders dan "warm"?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als een oven 200 graden is dan is de temp. natuurlijk 200 graden. Maakt niet uit hoe je de oven hebt verwarmd tot dat aantal graden. Ondanks wat George Carlin zegt, zijn er lauwe, warme, middel hete en hete ovens. Het verschil zit natuurlijk in de temp. Dus een verschil tussen een voorverwarmde oven of een warme oven is er niet. Verder is het zo dat er meestal van vaste waarden wordt uitgegaan. Kijk maar eens in je kook- of bakboek. (Appeltaarten bv 180 graden enzovoort) Succes..

Vaak zit er op een oven een knop voorverwarmen. De oven wordt dan sneller heet. Dus oven voorverwarmen met de voorverwarm knop en dan op de juiste stand en het gerecht erin. Gerecht in een reeds warme oven doen van 200 graden heeft het zelfde effect. Maar een oven op gewone stand tot 200 graden laten opwarmen duurt iets langer dan verwarmen op stand voorverwarmen. Je moet ook nooit proberen om een gerecht/cake/pizza te bakken in een oven terwijl je de oven op voorverwarmen laat staan. Het gerecht/cake/pizza is heel snel te donker zo niet zwart en oneetbaar.

Het verschil is wat er daarna zou moeten gebeuren en of dat gebeurt. Als is voorgeschreven dat het gerecht in een voorverwarmde oven geplaatst moet worden dat moet m.i. daarna de oven op die temperatuur worden gehouden. In een warme oven zal dit niet of minder goed gebeuren omdat die oven niet verder verwarmd wordt, wat wel in een voorverwarmde oven mogelijk is. Overigens lijkt me dit geen onderwerp voor de rubriek taal.

Volgens mij is voorverwarmd gewoon afgeleid van: "Verwarm de oven voor op 180 graden" Met andere woorden, laat de oven eerst warm worden voordat je er iets in zet. Het duurt soms 10 tot 20 minuten voordat een oven de juiste temp heeft. Goeie manier om je gebak te laten mislukken, als je het er te vroeg in zet op een onjuiste temp. Voorverwarmd is in dit geval niet anders dan warm, de temp is hetzelfde. En in beide gevallen, is de oven al opgewarmd. Ik denk dat het 2 verschillende benamingen zijn, voor hetzelfde.

voorverwarmen = de oven aanzetten op de stand voorverwarmen dat hij vast warm wordt (dus voor dat hij warm moet zijn ) een warme oven = is al voorverwarmd dus de handeling 'iets ervoor' doen is al geweest. Een voorverwarmde oven is voltooid tegenwoordige tijd. een warme oven is tegenwoordige tijd. hoop je hiermee geholpen te hebben.

Wil je iets bakken bij 200 graden C. dan moet de oven warm zijn en wel op 2oo graden C. Om in zo'n warme oven te kúnnen bakken, moet je hem eerst vóórverwarmen. Vele gebakssoorten moeten echter meteen in een warme oven staan om bijv. gist direct te laten werken. Daarom wordt altijd als eerste aangegeven; " Verwarm de oven voor op....". Als je de oven nl. niet voorverwarmt en het gebak in een koude oven schuift, lukt het meestal niet zoals gewenst is. Vaak droogt het gebak dan uit, omdat het er dan te lang in moet staan of het gist werkt niet zoals het hoort.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100