Waarom heet een bus met elektrische bovenleiding een trolleybus?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

http://en.wikipedia.org/wiki/Trolley Als je in bovenstaande lijst kijkt zie je dat Engelsen een tram een trolley noemen, om het onderscheid te maken, noemen ze een railloze trolley dus een trolleybus. Voor ons had de naam bovenleidingsbus(zoals het in Duitsland noemen) een veel logischere geweest, omdat wij de connectie tussen elektische bovenleiding en trolley helemaal niet kennen. Sterker nog alle andere soorten trolleys in die lijst hebben die connectie ook niet. De trolley die wij kennen zo'n handbagagekarretje met wieltjes heeft er ook geen. Toegevoegd na 17 minuten: In English language use, the Kontaktwagen was later named the "trolley", giving the trolleybus its name. Toegevoegd na 25 minuten: Heb hier nog een stukje welke nog dieper ingaat op de naam trolley en welke dus afkomstig zou zijn van troller: When electrification came, Americans began to speak of trolleycars or later, trolleys, believed to derive from the troller, a four-wheeled device that was dragged along dual overhead wires by a cable that connected the troller to the top of the car and collected electrical power from the overhead wires, sometimes simply strung, sometimes on a catenary. http://en.wikipedia.org/wiki/Tram#Etymology_and_terminology Toegevoegd na 11 uur: Het laatste stuk gaat dus weer over trams, die trolleys genoemd worden.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Elektromote

Een trolley is een wagentje dat langs een kabel of over rails glijdt. Zonder bovenleiding kan zo'n bus niet rijden, in tegenstelling tot een gewone autobus. Het is een soort combinatie van een bus en een tram. Ter onderscheid is het daarom handig het een trolleybus te noemen.

Een trolleybus is een door elektromotoren aangedreven bus die van stroom voorzien wordt met behulp van een tweedraads bovenleiding. Het is dus geen karretje of wagentje. Het zijn tweedraadse bovenleidingen. Arnhem is de enige stad waar ze nog rijden. Toegevoegd na 52 minuten: Ik zal je laten zien dat er geen wagentje boven zit.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Trolleybus

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100