Is het familie anamnese of familieanamnese?

Wat is de juiste schrijfwijze? Los of aanelkaar? =)

Weet jij het antwoord?

/2500

In Nederland worden woorden zo veel mogelijk aan elkaar geschreven. Als het geen klinkerproblemen (aan elkaar) oplevert kan deze regel bijna altijd toegepast worden. Daarom zeg ik dat het familieanamnese is omdat het geen klinkerproblemen oplevert.

Het is één woord. Je hebt het niet over de familie Anamnese die aan de Schoolstraat woont, maar over een familieanamnese. Dit is vergelijkbaar met het spel voetbal - dat spel heet niet voet bal maar voetbal. Een ander spel, hockey, speel je op een hockeyveld, niet op een hockey veld. Heel soms is dat hockeyveld een grasveld; het is nooit een gras veld. Toegevoegd na 1 minuut:   Het zou anders zijn als het eerste woorddeel een bijvoeglijk naamwoord was. Je spreekt bijvoorbeeld wel van een uitgebreide anamnese. Dat geldt ook voor mijn andere voorbeelden: je spreekt van voetbal, en van een zware bal (geen zwarebal). Je spreekt van een hockeyveld, en van een glad veld (niet van een gladveld).

Familieanamnese is de juiste spelling. Maar als je dat onduidelijk vindt mag je ook familie-anamnese schijven; een koppelteken tussenvoegen ter verduidelijking is altijd toegestaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100