Wat is de betekenis van een "duur" woord?

Wanneer de betekenis van een weinig gebruikt of moeilijk woord wordt uitgelegd, zegt men vaak "het is een duur woord voor...". Wat is er duur aan een weinig gebruikt of moeilijk woord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dure woorden zijn moeilijke of onbegrijpelijke woorden die niet veel voorkomen in het dagelijks taalgebruik. Vaak gaat het om hoogdravende of heel formele taal. 'Duur' duidt erop dat het een beetje chic is, dat het niet voor 'gewone mensen' bedoeld is. Sommige mensen die dure woorden gebruiken, denken daarmee indruk te kunnen maken. Zo van 'kijk mij eens hoogstaand Nederlands spreken'. Ze hebben alleen niet in de gaten dat er voor dure woorden voldoende alternatieven / synoniemen beschikbaar zijn.

het woord zelf is natuurlijk niet duur maar werd, en wordt wellicht, meer gebruikt door dure mensen. mensen met een opleiding gebruiken andere woorden dan mensen zonder opleiding. deze woorden werden daardoor dure woorden genoemd.

Iets wat duur is gebruik je niet elke dag .Vooral vroeger niet, denk maar aan de speciale zondagse kleding,of de "mooie kamer" die alleen gebruikt werd bij speciale gelegenheden, of als meneer pastoor langskwam. Zo zijn weinig gebruikte woorden de dure woordengeworden

Het zijn luxe en moeilijke woorden die vroeger vaak door de rijke elite gebruikt werden en niet door het gewoone 'volk'

Het is niet zozeer een duur woord, maar meer een ongebruikelijk woord,dat in de gewone spreektaal niet veel wordt gebruikt,maar wel het zelfde betekent. Voorbeeld: Buitengewoon kun je vervangen door het *dure* woord extraordinair, maar beide betekenen hetzelfde!

Een minder gebruikt ingewikkeld woord

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100