Wat is het verschil tussen 'knetteren' en 'knisperen'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Knetteren is: een scherp krakend geluid geven. Het is een klanknabootsend werkwoord. De vlammen van een groot vuur knetteren. Knisperen is: een licht knetterend geluid maken. Het komt uit het Duits, namelijk van knisteren. Ook dit is een klanknabootsend werkwoord. Verse sneeuw knispert onder je schoenen.

Bronnen:
http://www.betekenis.org/knisperen
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/knetteren

Het verschil zit 'm in de geluidservaring! Bijvoorbeeld bankbiljetten kunnen knetteren als je ze verbrand, maar knisperen als je een stapeltje door je vingers laat glijden...

Knetteren is op hoog vuur, bv als je weer iets nieuws erop gooit en knisperen is op laag vuur.

ik zou knetteren omschrijven als een lage ondertoon met wat uitschieter die duidelijker hoorbaar zijn. Knisperen is meer een 1tonig constant geluid

Knetteren is harder en scherper dan knisperen. Vuurwerk, vonken en bromfietsen knetteren. En hoofdpijn. Verse sneeuw knispert onder je voeten, en inderdaad de bankbiljetten van Barts3cundo. Knetteren zijn kleine explosietjes. Knisperen eerder 'bros verkruimelen'.

Knisperen is een lichte - of wat geluid betreft zachte - vorm van knetteren. Het zijn geen synoniemen, want iemand kan wel knetter- maar niet knispergek zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100