Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als Jansen en De Vries samen het bedrijf 'Jansen de Vries' beginnen, is het dan juist dat 'de' niet met een hoofdletter wordt geschreven?

Het voorvoegsel maakt volgens mij deel uit van de geslachtsnaam en wordt (zonder voorletters ervoor) daarom geschreven met de eerste letter als hoofdletter. Daar begint de eigennaam namelijk. Als de compagnon met een voorvoegsel in zijn eigennaam als tweede naam genoemd wordt in een kantoornaam, lijkt het gebruikelijk te zijn dat dat voorvoegsel met kleine letters wordt geschreven. Is dat alleen maar 'gewoonte' of is er een regel die dat ook voorschrijft?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Taal
1.5K
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
bij een bedrijf mag je zelf weten wat je doet.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Als iemand een naam heeft met een voorvoegsel dient deze met een kleine letter te worden geschreven al er een voornaam bij staat. Bijv. John de Vries.
Als er geen voornaam bij staat dient deze met een hoofdletter te worden geschreven. Bijv. Jansen en De Vries producties.
Bij een opsomming dient het ook met een hoofdletter te worden geschreven. Bijv. Jansen. De Vries en co. Wederom mits er geen voornaam bij staat.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Je mag zelf weten hoe je jouw bedrijf noemt. Eigenlijk zou het "Jansen en De Vries" moeten zijn (of Jansen, De Vries, als opsomming), maar deze twee heren hebben er een woordspeling van gemaakt. Het lijkt nu alsof de voornaam Jansen is en de achternaam de Vries. Als iemand Jansen de Vries heet, hoeft de niet met hoofdletter te zijn.

Dus er is in dit geval juist of onjuist.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Er zijn geen (taal-)regels voor, en dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat het hier om naamgeving (van een bedrijf of kantoor) gaat, en niet specifiek om de namen zelf en de manier van schrijven.

Een kleine speurtocht op internet leert al snel dat het doorelkaar wordt gebruikt. Meestal zie je een hoofdletter bij De Vries, maar er zijn ook uitzonderingen. Zie b.v. de laatste link.

En het is zelfs zo, dat een advocatenkantoor het doorelkaar gebruikt. Zo zijn er voorbeelden van kantoren die het hebben over Pietersen De Groot in de kop van de website, maar als ze op de site zelf wat meer vertellen over hun werk, ze er toch weer Pietersen de Groot van maken.

Bekijk onderstaande voorbeelden en je ziet dat alles mag en kan. ;-)

http://www.ausmadejong.nl/
http://www.botsvanravenhorst.nl/
http://www.kmv-advocaten.nl/
http://www.kennedyvanderlaan.nl/KVdL/nl-NL
http://www.bvd-advocaten.nl/
http://www.bvdv.nl/
http://www.kuipercs.nl/
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding