Grote of grootte

moet je in een tekst grote of Grootte typen

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je het kunt vervangen door "kleine", schrijf je "grote". Anders schrijf je "grootte". Toegevoegd na 1 minuut: Voorbeelden: -- Het grote huis - want ke kunt zeggen: het kleine huis. -- De grootte van het huis - want je kunt *niet* zeggen: de kleine van het huis. Toegevoegd na 8 minuten: Voor alle duidelijkheid het ezelsbruggetje: Als je het kunt vervangen door "kleine", schrijf je de "kleine" versie van het woord - dus met zo min mogelijk letters: grote. Als je het *niet* kunt vervangen door "kleine", schrijf je de grote versie van het woord - dus met zoveel mogelijk letters: grootte.

Het is tekstgrootte.

Ik zal de uitleg geven aan de hand van een voorbeeld: - De grote man. - De grootte van een man. - Het grote konijn. - De grootte van een konijn. Begrijp je? ;)

"grote" is een bijvoeglijk naamwoord... en "grootte" is een een rangtelwoord (!), de grootte is 3 bij 4 meter...

'Grote' , van 'groot' , is een bijvoeglijk naamwoord, dat we dus gebruiken om een eigenschap aan te geven, zoals rode of dikke.Bijvoorbeeld : Het grote huis. Grootte is een zelfstandig naamwoord. Je kunt er dus een lidwoord voorzetten (de grootte van het huis) . Wat je precies moet typen is dus afhankelijk van de betekenis van het woord in de tekst. En dat hoeft dus bij een grote tekst niet altijd op de grootte van de tekst te slaan.

Grote zeg je als bijvoeglijk naamwoord: "Het grote huis" bijvoorbeeld. Grootte is eigenlijk gewoon een ander woord voor formaat: "De grootte is (zoveel) centimeter"

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100