Waarom zegt men vreed of vraak?

Waarom, het wordt toch met een 'w' geschreven?

Toegevoegd na 2 dagen:
Na alles gelezen te hebben heb ik het idee dat de taal verandert.
Zoals volgens mij intussen 75% van de Nederlanders zegt 'hun hebben', wat ook van geen kanten deugt.
Het is ook niet:
"Mij gaat naar huis, maar ik..". zeg ik altijd, of:
"Hem gaat naar huis, maar hij..."
"Het persoonlijk voornaamwoord is de eerste..." enz, probeer ik dan uit te leggen. Zoals ik op school heb geleerd.
In bijna alle gevallen wordt ik bekeken of ik niet goed snik ben..:)

Maar goed....
De ene helft hier zegt 'wreed' (zoals het moet, want het staat zo geschreven ) en de andere helft zegt 'vreed'.
De volgende generatie in Nederland zal waarschijnlijk 'vreed' zeggen. Het zal wel zo verlopen als met het woord 'menschen' wat je nog wel in oude kranten artikelen van begin vorige eeuw ziet.
Mijn kinderen komen zo nu en dan zelfs thuis met verhalen hoe sommige leraren op school omgaan met grammatica.

Er zal niks aan veranderen vrees ik. (geen wrees)
En de generatie na ons?
Het zal hunnie een worst wezen.
:)
Binnenkort even 10 punten verdelen.

Weet jij het antwoord?

/2500

omdat het meer moeite kost om wreed en wraak uit te spreken met de w, dus versimpelen we het.

Je schrijft inderdaad WREED en WRAAK, met een W dus, maar sommige Nederlanders vinden de W voor een R kennelijk lastig uit te spreken en maken er een V van. De V voor een R komt ook veel vaker voor in ons dagelijks taalgebruik: vreten, vrolijk, vrij, vriendelijk, vrouw, ga zo maar door. De De combinatie WR komt minder vaak voor en kost gewoon ook wat meer moeite om uit te spreken. De lippen gaan er bijna vanzelf een V van maken.

Lijkt een beetje neer te komen op breezertaal van de chat. Net zo goed als het word schat ookwel als sgat geschreven word ;-) En het woord echt als egt ;-)

Omdat het niet te doen is, de 'wr' vloeiend uit te spreken. Wreed, wraak, wroeging, wratten... spreek het maar eens uit met de w-klank. Niet te doen en ook niet om aan te horen.

Omdat als men probeert wraak of wreed te zeggen, het toch klinkt als 'vraak' en 'vreed'. Dus zelfs als je je best doen om 'wraak' of 'wreed' te zeggen, klinkt het niet zo!

Het hangt er van af waar je woont in Nederland, want in Noord-Nederland wordt echt gewoon wreed en wraak gezegd.

Omdat die uitspraak wordt weergegeven in uitspraakwoordenboeken. De meeste mensen spreken de w in die woorden uit als een v: [vraak], [vreet] en [vringen]. Sommigen maken wél verschil tussen wr- en vr-; [wr] dit kost bij het uitspreken iets meer moeite, maar er is niets op tegen. Wr- en vr- waren oorspronkelijk duidelijk van elkaar te onderscheiden. Maar al in de zestiende eeuw is de uitspraak van wr- samengevallen met die van vr-.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/w...

De klanken w en v worden allebei uitgesproken met de onderlip (bijna) tegen de boventanden. Het verschil is dat de opening daartussen bij de v net iets kleiner wordt gemaakt, en er iets meer lucht doorheen wordt geblazen, zodat er een 'ruis' ontstaat. Bij de f wordt dat nog sterker aangezet. In de combinatie wr speelt de ademkracht die de r nodig heeft een rol. De meeste varianten van onze r laten de huig of een deel van de tong trillen en daar is een flinke luchtstroom voor nodig. Die 'ademstoot' wordt al aangezet als je nog met de w bezig bent en veroorzaakt - onbedoeld - toch weer die ruis tussen lippen en tanden die er een v van maakt. Toegevoegd na 1 dag: Wat de aanvulling van Patcat betreft: ik vraag me af of die wr-woorden echt zullen veranderen. Volgens mij heeft iedereen onbewust wel door dat die w vaak als een v klinkt maar geen v IS. Allofonische variatie, heet dat. Vergelijk het met het verschil in uitspraak van L in 'licht' en 'school'. Eigenlijk zijn het (altijd al) twee verschillende klanken) Die laatste L is tegenwoordig bijna een 'oh' geworden. Toch weet iedereen dat een L bedoeld is en ik verwacht toch echt geen toekomstige spelling 'schoooh'. ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100