Wat is een knock-down argument?

/een definitie van?

In mijn context:
In een samenvatting van kritiek op Anselmus' ontologisch godsbewijs staat "Hume: het bestaan van God kan niet a priori, op logische wijze (analytisch), bewezen worden, omdat het tegendeel voorstelbaar is, niet tot een tegenspraak leidt. Een knock-down-argument!"

Ik begrijp dus niet wat een knock-down argument is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Populaire taal voor een argument waar niets tegen in te brengen is, en dus de tegenstander uitgeschakeld (knock down.) Volgens een engels woordenboek is het een heel sterk argument.

Een argument waar geen speld tussen te krijgen is, genadeslag, knock out, schaakmat, over en uit, discussie gesloten. Overigens had ook Hume het bij het verkeerde eind, maar dat is weer een ander verhaal.

In jouw voorbeeld gaat het over de vraag of God bestaat of niet. De redenering dat hij wél bestaat is wetenschappelijk niet te bewijzen. Beweert iemand dan dat God niet bestaat OMDAT het nu eenmaal niet te bewijzen valt dat God wél bestaat, is een zogenaamde drogreden of cirkelredenering. In het Engels noem je dat een knock-down, oftewel: een cirkelredenering: je kan er weinig tegenin brengen (je wordt figuurlijk gesproken knock down geslagen), puur omdat zo'n argument eigenlijk geen hout snijdt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100