In welk deel van Nederland zegt men "Smakelijk" in plaats van "Eet smakelijk"?

Of is dat niet regiogebonden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb geen bronnen, maar ik kom zelf uit Amsterdam en heb een vriendin uit Brabant. Hier zegt iedereen voor mijn gevoel "Eet smakelijk" en in Brabant hoor ik iedereen alleen "Smakelijk" zeggen. Ik denk dat het onder de rivieren (Limburg en Brabant) "Smakelijk" is en daar boven "Eet smakelijk"

Naar mijn weten is dit niet regiogebonden. Ik gebruik het in ieder geval door elkaar.

Mijn ervaring is dat vooral ouderen smakelijk zeggen i.p.v. eet smakelijk. Volgens mij is "Eet smakelijk" ook wat beleefder. Ik denk niet dat het regiogebonden is, "smakelijk" zal wel gewoon een verkorting zijn, voor mensen die "Eet smakelijk" teveel moeite vinden om te zeggen.

Mensen van adel zeggen altijd smakelijk om dat dat beleefder is volgens hun, omdat bij eet smakelijk klint het een beetje als een opdracht namelijk dat je smakelijk moet eten. Dus smakelijk zeggen vaak heele nette mensen.

Smakelijk is een verbastering van eet smakelijk, net als morgen van goedemorgen afkomt. Volgens mij is dit dus niet streekgebonden.

Ik gebruik ze allebei, en heb in zowel Zuid Holland als Brabant gewoond, en eigenlijk altijd allebei gebruikt.

Ik houd het altijd bij Smakelijk eten, weer een andere versie. Volgens mij is het niet regiogebonden. Heb zelf in het zuiden, westen en noorden van het land gewoond.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100