Is het 'in' of 'op' de Bible Belt. Bijvoorbeeld; "Ik woon in/op de Bible Belt." Zijn beide mogelijk of is er één goed?

Op of in de Bible Belt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Op denk ik.

in het nederlands: ik woon in de bijbelgordel. dus ok als je de engelse vertaling gebruikt is het: de het is slechts een duiding van een x aantal gemeentes dus je zegt in, net als ik woon in de randstad. Toegevoegd na 53 seconden: is het: in de

Kan allebei. Het heeft er een beetje mee te maken hoe je de context zou uitbreiden. Op de vraag "in welk deel van NL woon je?" zou iemand antwoorden "in de biblebelt". Op de vraag "op welk deel van de kaart van NL staat jouw huis?" antwoordt iemand "op de biblebelt" De biblebelt is namelijk op de kaart als een soort riem over NL te beschouwen. Daarom kan het in dit geval allebei. Het gaat dus niet altijd op dat het allebei kan, omdat er een klein betekenisverschilletje is! Je kan bijvoorbeeld niet zeggen: ik woon op Utrecht. Maar je kan weer wel zeggen: ik woon op Zuid, of ik woon op Urk. Maar dat heeft allemaal weer andere redenen door de oorsprong/context.

Als het een Engelse vraag was, dan woonde jij "in the bible belt". Maar we zijn hier in Nederland. Een belt is in deze betekenis een gordel. Indonesië wordt ook wel de Gordel van Smaragd genoemd. Je kunt wonen in de Gordel van Smaragd. De bijbelgordel is de streek waar naar verhouding een groot aantal orthodoxe christenen wonen. Jij kunt in die streek wonen, dan woon je dus in de bijbelgordel. Wij kennen het woord belt ook in het Nederlands, maar dan als vuilnisverzameling. Je kunt je afval storten op de vuilnisbelt. Wij wonen niet op een belt (in ontwikkelingslanden zijn er akelig genoeg wél zulke mensen).

Er zijn geen echte regels voor, het is meer spraakgebruik. Zo zeg je bijvoorbeeld 'ik woon in Den Haag', en 'ik woon op Scheveningen'. Als je zegt 'ik woon op Den Haag' dan klinkt dat heel raar, en als je zegt 'ik woon in Scheveningen', dan klinkt dat op zich niet zo raar, maar je bent duidelijk geen echte Scheveninger. Dus gebruik gewoon wat voor jou het beste aanvoelt.

In Zeeland zeg je: ik woon "op" een dorp, maar "in" een stad, je woont ook "op" Walcheren of "op" Noord Beveland (delen van Zeeland), je woont "op" de Veluwe, maar de Bible belt is geen vast omlijnde streek, dus je zal "in" de streek Bible belt wonen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100